TrumpvsHil

Trump vs Clinton: Näin he suhtautuvat tieteeseen

Donald Trump ja Hillary Clinton eivät ole samaa mieltä monestakaan asiasta, eivät tieteestäkään. Lue, mitä ehdokkaat vastasivat tutkimuksessa esitettyihin kysymyksiin.

tiistai 8. marraskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Yhdysvalloissa kansalaiset vaeltavat parhaillaan äänestysuurnille päättämään, kuka heidän maataan johtaa neljä seuraavaa vuotta.

Ehdokkaat ovat eri mieltä monista asioista, muun muassa siitä, miten suuri rooli tieteellä ja tutkimuksella on politiikassa.

20 kysymystä kummallekin

Scientific American -aikakauslehti toteutti laajan tutkimuksen presidenttiehdokkaiden tieteellisen osaamisen selvittämiseksi.

Lehti laati yhdessä tutkijoiden kanssa 20 kysymystä, joihin ehdokkaiden piti vastata. Tämän jälkeen vastaukset lähetettiin tiedejulkaisun tilaajille, jotka arvostelivat ehdokkaat asteikolla 0–5.

Tässä koosteemme tutkimuksesta:

Energia

Kysymys: Miten arvelet energiaympäristön kehittyvän nelivuotisen presidenttikautesi aikana?

Clinton Clinton ei usko, että yhdysvaltalaiset joutuvat valitsemaan puhtaan energian ja terveen talouden väliltä. Hän aikoo kuitenkin luoda vihreää sähköä niin paljon, että tuotanto kattaa puolet yhdysvaltalaisten valtavasta energiatarpeesta, esimerkiksi asennuttamalla puoli miljardia aurinkopaneelia ja vähentämällä öljynkulutusta kolmanneksella. Pisteet: 5/5 Clintonia kiiteltiin siitä, että hänellä on konkreettinen suunnitelma, ja siitä, että hän aikoo kohdistaa varoja uusiutuvaan energiaan. Lisäksi hän sai tunnustusta siitä, että hän haluaa tehdä yhteistyötä ilmastonmuutoksen kieltäjien kanssa.

Trump Trump haluaa tehdä Yhdysvalloista energian suhteen omavaraisen. Tämä onnistuu kukoistavan markkinatalouden avulla. Aiemmin on kuitenkin todistettu, että vapaat markkinat eivät vähennä energiankulutusta. Pisteet: 0/5 Trump sai miinuspisteitä konkreettisen suunnitelman puutteesta ja siitä, ettei hänen vastaukselleen ole tieteellisiä perusteita.

Avaruus

Kysymys: Mikä on avaruustutkimuksen tavoite sinun presidenttikaudellasi?

Clinton Vastauksessaan entisen presidentin puoliso listasi Nasan saavutuksia ja mainitsi muun muassa kuulennot ja veden löytämisen Marsista. Lisäksi Clinton totesi, että Yhdysvaltojen tulee jatkossakin olla avaruustutkimuksen kärkimaita. Hänellä on selkeä käsitys siitä, mitä avaruustutkimuksella on saatu aikaan ja miksi se on tärkeää. Pisteet: 3/5 Koska Hillary ei maininnut yksityisiä avaruushankkeita, hän ei saanut huippupisteitä.

Trump Trump tukee ”vahvaa avaruusohjelmaa”. Lisäksi hän on aiemmin sanonut, avaruus on mahtava juttu, mutta tuskin yhtä tärkeä kuin reiät teissä. Pisteet: 1/5 Kiinteistömoguli loistaa konkreettisten suunnitelmien puutteellaan. Hän ei osoita millään tavalla tietävänsä, mikä päämäärä avaruustutkimuksella on.

Rokotukset

Kysymys: Miten aiot presidenttinä tukea rokotusohjelmaa?

Clinton Clinton aikoo tehdä yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa muun muassa hinkuyskän ja kurkkumädän kitkemiseksi. Lisäksi hän sanoo tekevänsä tiivistä yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa, jotta ihmiset oppivat rokotuttamaan lapsensa. Pisteet: 4/5 Naisehdokasta kiitellään jälleen siitä, että hänellä on konkreettinen suunnitelma ja siitä, että hän luottaa tiedeväen sanaan rokotusten hyödyllisyydestä.

Trump Trumpin vastaus on lyhyt. Keskeistä on, että hän haluaa kouluttaa yhteiskuntaa, muttei kerro, miten tai missä asiassa. Pisteet: 1/5 Entistä reality-tähteä moititaan epämääräisyydestä. Lisäksi hän on aiemmin kritisoinut rokotusohjelmaa ja sivuvaikutuksia – esittämättä tieteellisiä todisteita.

Ilmastonmuutos

Kysymys: Mikä on kantasi ilmastokysymykseen ja miten aiot toimia ongelmien korjaamiseksi?

Clinton Clinton myöntää, että lämpötilan nousu on uhka. Hän pyrkii taistelemaan tätä uhkaa vastaan vihreällä energialla ja ohjaamalla verotuksella päästöjen vähentämiseen. Pisteet: 4/5 Clintonilla on konkreettinen suunnitelma valmiina, mutta hän ei tavoita asian ydintä, sillä hän ei mainitse, mistä rahat tavoitteiden saavuttamiseen saadaan. Trump Trump viittaa ilmaston lämpenemiseen lainausmerkeissä, mikä on merkki siitä, ettei hän usko lämpenemisen johtuvan ihmisen toiminnasta. Hänen mukaansa on tärkeämpää käyttää rahat puhtaaseen juomaveteen ja malarian torjumiseen, mutta hän ei huomioi sitä, että molemmat ongelmat voivat tietyssä määrin johtua juuri maapallon lämpenemisestä. Pisteet: 0/5 Trump on tiedettä vastaan ja noudattaa omaa agendaansa.

Tieteen koskemattomuus

Kysymys: Miten aiot presidenttinä huolehtia siitä, että tiede saa tunnustusta ja että tiedemaailmaa ei painosteta poliittista hyötyä tavoiteltaessa?

Clinton Clinton toteaa, että tutkimuksen objektiivisuus on vaarassa, ja mainitsee esimerkkejä, joissa tutkijat ovat manipuloineet tutkimuksiaan lääketeollisuuden hyväksi. Pisteet: 4/5 Clinton vastaa ylimalkaisesti, mutta hän osoittaa halua taistella todistuspohjaisen tieteen puolesta poliittisen vaikuttimien nimissä tehtyä tutkimustyötä vastaan.

Trump ”Tiede on tiedettä, ja fakta on faktaa”, republikaaniehdokas vastaa. Tähän mennessä miehen vaalikampanjaa on leimannut välinpitämätön suhtautuminen faktoihin. Yhden tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmannesta miehen puheista on valetta. Pisteet: 0/5 Trumpin vastaus on niin yksinkertainen, että herää huoli siitä, miten hän ylipäätään käsittää tieteen.

Päätelmät

Sama kuvio toistui läpi tutkimuksen. Hillary Clinton oli selkeä voittaja. Hän sai 64/100 pistettä, kun taas Donald Trump joutui tyytymään seitsemään pisteeseen.

Voit lukea koko tutkimuksen ja ehdokkaiden – sekä Gary Johnsonin ja Jill Steinsin – vastaukset kokonaisuudessaan Scientific Americanin kotisivuilta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: