Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sormien haistelu top
Kulttuuri - Käyttäytyminen

Sormien haistelu kuuluu ihmisluontoon

Saksan jalkapallomaajoukkuen valmentaja Joachim Löw ja hänen kameran vangitsemat nuuhkaisunsa herättävät hilpeyttä kaikkialla maailmassa. Nyt kannattaa silti lopettaa hörötys ja vetää naama peruslukemille, sillä sormien haistelu on osa ihmisluontoa.

Saksa voitti enemmän tai vähemmän odotetusti 2-0 Ukrainan, kun muutama sunnuntai sitten pelattiin EM-loppuottelujen avauspeli.

Sen jälkeisinä päivinä tiedotusvälineissä ei puhuttu silti suinkaan taktiikasta, maaleista eikä taklauksista.

Niiden sijaan otsikoihin nousi Saksan maajoukkueen valmentaja Joachim Löw ja hänen housujenkaivelunsa miljoonien tv-katsojien edessä.

Me kaikki teemme sitä

Kulovalkean vailla levinneessä videossa Joachim Löw istuu EM-kisakatsomon valmentajien penkissä ja hänen kätensä käy useaan kertaan housujen sisällä sekä etu- että takapuolella, minkä jälkeen hän nostaa koukistetut sormensa nenänsä eteen ja nuuhkii niitä hartaasti.

Videota on jaettu ja kommentoitu lukemattomia kertoja, ja muutama päivä ottelun jälkeen Löw joutui pahoittelemaan käytöstään lehdistötilaisuudessa.

Ennen kuin hörönauru pääsee huuliltamme ja ryhdymme osoittelemaan Löwiä sormella, kannattaa pysähtyä hetki miettimään.

Sormien haistelu on nimittäin tapa, joka on meillä kaikilla – vaikka emme itse tiedostaisi sitä.

Piilokamera paljasti

Tavan yleisyyden keksi ryhmä Weizmannin tiedeinstituutin tutkijoita Israelissa, kun se videoi piilokameralla 280 koehenkilön sosiaalista viestintää kemiallisilla yhdisteillä eli kemosignaaleilla

Koehenkilöt ohjattiin tilaan, jossa yksi tutkijatiimin jäsenistä toivotti heidät tervetulleeksi – joko KÄTTELEMÄLLÄ tai KÄTTELEMÄTTÄ.

Tämän jälkeen tutkijat tarkkailivat, kuinka usein koehenkilöt nostivat kätensä nenänsä eteen ennen ja jälkeen tervehtimisen ja kuinka kauan he pitivät kättään nenänsä lähellä.

Kättelykäden haistelua

Ennen kädenpuristusta sekä mies- että naispuoliset koehenkilöt pitivät kättään nenän tienoilla 22 prosenttia ajasta.

Yllättävää oli, että koehenkilöt haistelivat kättelykättään keskimäärin kaksi kertaa niin kauan, jos kättelemällä tervehtijä oli ollut samaa sukupuolta.

Jos kättelijä sitä vastoin oli eri sukupuolta, koehenkilöt haistelivat kaksi kertaa niin kauan kättä, jota he EIVÄT olleet käyttäneet kättelyssä.

Emme havaitse sitä itse

Tutkijat toistivat kokeen steriilit käsineet kädessä ja totesivat, että käsineisiin jäi muun muassa skvaleenia ja palmitiinihappoa, joiden tiedetään koirilla ja rotilla liittyvän sosiaaliseen viestintään.

Tutkijat yllättyivät kuitenkin eniten siitä, kuinka usein ihmiset tosiasiassa haistelevat käsiään.

"Kun purimme videoita, näimme ihmisten haistelevan itseään – aivan samalla tavalla kuin rotat tekevät. Olemme sokeita käsien haistelulle – sitä tapahtuu koko ajan ilman, että ajattelemme sitä", toteaa yksi tutkimusjohtajista, Noam Sobel, New Scientist -sivustolle.

Tutkimus on vakuuttanut hänet siitä, että kemiallinen viestintä olennainen osa ihmistä.

"Ihmiset pitävät jatkuvasti käsiään kasvojen lähellä. He nuuhkivat niitä, ja he muuttavat haistelukäyttäytymistään käteltyään muita. Se osoittaa, että kädenpuristus on kemiallista viestintää", kiteyttää Noam Sobel New Scientistille.

Lue myös:

Käyttäytyminen

Kauhufilmi VOI todellakin tappaa

10 minuuttia
Bil i brand efter en demonstration, der udviklede sig til optøjer
Käyttäytyminen

Kaaos kaduilla: Tästä syystä protestit muuttuvat väkivaltaisiksi

4 minuuttia
Käyttäytyminen

Tästä syystä klovnit pelottavat

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota