Sormien haistelu kuuluu ihmisluontoon

Saksan jalkapallomaajoukkuen valmentaja Joachim Löw ja hänen kameran vangitsemat nuuhkaisunsa herättävät hilpeyttä kaikkialla maailmassa. Nyt kannattaa silti lopettaa hörötys ja vetää naama peruslukemille, sillä sormien haistelu on osa ihmisluontoa.

Sormien haistelu top

Saksa voitti enemmän tai vähemmän odotetusti 2-0 Ukrainan, kun muutama sunnuntai sitten pelattiin EM-loppuottelujen avauspeli.

Sen jälkeisinä päivinä tiedotusvälineissä ei puhuttu silti suinkaan taktiikasta, maaleista eikä taklauksista.

Niiden sijaan otsikoihin nousi Saksan maajoukkueen valmentaja Joachim Löw ja hänen housujenkaivelunsa miljoonien tv-katsojien edessä.

Me kaikki teemme sitä

Video

Kulovalkean vailla levinneessä videossa Joachim Löw istuu EM-kisakatsomon valmentajien penkissä ja hänen kätensä käy useaan kertaan housujen sisällä sekä etu- että takapuolella, minkä jälkeen hän nostaa koukistetut sormensa nenänsä eteen ja nuuhkii niitä hartaasti.

Videota on jaettu ja kommentoitu lukemattomia kertoja, ja muutama päivä ottelun jälkeen Löw joutui pahoittelemaan käytöstään lehdistötilaisuudessa.

Ennen kuin hörönauru pääsee huuliltamme ja ryhdymme osoittelemaan Löwiä sormella, kannattaa pysähtyä hetki miettimään.

Sormien haistelu on nimittäin tapa, joka on meillä kaikilla – vaikka emme itse tiedostaisi sitä.

Piilokamera paljasti

Tavan yleisyyden keksi ryhmä Weizmannin tiedeinstituutin tutkijoita Israelissa, kun se videoi piilokameralla 280 koehenkilön sosiaalista viestintää kemiallisilla yhdisteillä eli kemosignaaleilla

Koehenkilöt ohjattiin tilaan, jossa yksi tutkijatiimin jäsenistä toivotti heidät tervetulleeksi – joko KÄTTELEMÄLLÄ tai KÄTTELEMÄTTÄ.

Tämän jälkeen tutkijat tarkkailivat, kuinka usein koehenkilöt nostivat kätensä nenänsä eteen ennen ja jälkeen tervehtimisen ja kuinka kauan he pitivät kättään nenänsä lähellä.

Kättelykäden haistelua

Ennen kädenpuristusta sekä mies- että naispuoliset koehenkilöt pitivät kättään nenän tienoilla 22 prosenttia ajasta.

Yllättävää oli, että koehenkilöt haistelivat kättelykättään keskimäärin kaksi kertaa niin kauan, jos kättelemällä tervehtijä oli ollut samaa sukupuolta.

Jos kättelijä sitä vastoin oli eri sukupuolta, koehenkilöt haistelivat kaksi kertaa niin kauan kättä, jota he EIVÄT olleet käyttäneet kättelyssä.

Emme havaitse sitä itse

Video

Tutkijat toistivat kokeen steriilit käsineet kädessä ja totesivat, että käsineisiin jäi muun muassa skvaleenia ja palmitiinihappoa, joiden tiedetään koirilla ja rotilla liittyvän sosiaaliseen viestintään.

Tutkijat yllättyivät kuitenkin eniten siitä, kuinka usein ihmiset tosiasiassa haistelevat käsiään.

"Kun purimme videoita, näimme ihmisten haistelevan itseään – aivan samalla tavalla kuin rotat tekevät. Olemme sokeita käsien haistelulle – sitä tapahtuu koko ajan ilman, että ajattelemme sitä", toteaa yksi tutkimusjohtajista, Noam Sobel, New Scientist -sivustolle.

Tutkimus on vakuuttanut hänet siitä, että kemiallinen viestintä olennainen osa ihmistä.

"Ihmiset pitävät jatkuvasti käsiään kasvojen lähellä. He nuuhkivat niitä, ja he muuttavat haistelukäyttäytymistään käteltyään muita. Se osoittaa, että kädenpuristus on kemiallista viestintää", kiteyttää Noam Sobel New Scientistille.