Tanssi juhla

Tästä syystä rakastamme juhlimista

Juhlimiseen liittyy läheisesti tanssiminen. Tanssi puolestaan on yksi tärkeimmistä syistä, joiden vuoksi ihmiset kokoontuvat juhlimaan.

keskiviikko 17. elokuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Tanssi tai kuole!

Heitto voi kuulostaa hurjalta, mutta esivanhempiemme kohdalla se oli ehkä täyttä totta. Varhaisille ihmisille tanssi oli viestintämuoto, joka kasvatti yhteenkuuluvuuden tunnetta ja piti ryhmän kasassa.

Tanssiminen onkin useimmille meistä vaistonvaraista toimintaa. Se ilmenee muun muassa siten, että jo viisikuukautiset vauvat alkavat liikehtiä rytmikkäästi, kun ne kuulevat musiikkia.

Geenit luovat tanssijan

Nykyisin tanssi ei ole eloonjäämiselle yhtä tärkeää, mutta muuten sillä on suuri merkitys hyvinvoinnille.

Muutama vuosi sitten saatiin selville, miten miehistä voi kehittyä hyviä tanssijoita.

Tutkimus osoittaa, että hyvillä tanssijoilla on kaksi geeniä, jotka yhdistetään myös hyviin viestintätaitoihin. Tanssia karttavilta ne puuttuvat. Sen lisäksi tanssijoilla on korkeampi serotoniinitaso, mikä tarkoittaa, että he ovat yleensä hyväntuulisia.

Antropologi Dimitri Xygalatas Connecticutin yliopistosta Yhdysvalloista kertoo Science of Us -sivustossa, että tanssi tuottaa yhteenkuuluvaisuudentunteen, joka voi johtaa hurmiotilaan.

Muistuttaa uskontoa

Xygalatas vertaa tanssimista uskonnolliseen tilaisuuteen, jossa pappi saattaa kuulijansa transsiin ja saa heidät tekemään samanlaisia liikkeitä tai liikkumaan samaan tahtiin. Tanssin maailmassa papin tilalla on vain dj tai rockyhtye.

Hänen teoriaansa tukee tutkimus, joka osoittaa, että tanssivat juhlijat kokevat muita suurempaa yhteenkuuluvuutta ja kollektiivista iloa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: