Photo by Frans Hulet on Unsplash

Riisin heittäminen häissä antiikin Rooman perua

Suomessa ja monessa muussakin maassa on tapana heittää riisinjyviä vihkiparin päälle, kun he poistuvat kirkosta. Mistä tapa on peräisin?

Riisin heittäminen vasta vihityn avioparin päälle on vanha hedelmällisyysrituaali. Riisinjyvät, jotka voivat itää, symboloivat uuden elämän alkua.

Rituaalin oletetaan juontuvan antiikin Roomasta, jossa avioparin päälle saattoi häissä sataa riisin lisäksi muiden viljojen jyviä, taateleita, pähkinöitä ja kolikoita. Niillä tuoreelle vihkiparille toivotettiin onnea ja menestystä avioelämässä.

Pohjois-Euroopassa tapa omaksuttiin melko myöhään, ja se yleistyi vasta 1800-luvulla säätyläisten keskuudessa.

Riisin heittämistä, samoin kuin hääkakkua, alettiin pitää tärkeänä osana häämenoja, ja niihin liitettiin tiettyjä taikauskoisia käsityksiä. Sekä riisinjyvien että hääkakun toivottiin takaavan onnellisen avioliiton ja suojaavan pariskuntaa pahoilta hengiltä, jotka saattoivat kiusata puolisoita heidän siirtyessään naimattomien joukosta aviosäätyyn.

Muissakin häätavoissa on taikauskoisia piirteitä. Mm. vaimon kantaminen kynnyksen yli on siirtymärituaali, jonka tarkoituksena on auttaa nainen uuden elämän alkuun niin, että pahat henget eivät pääse häiritsemään alkavaa yhteiselämää.

Myös vihkiparia hääjuhlista kuljettavan auton perään sidottujen peltipurkkien ym. esineiden aiheuttaman metelin on määrä pitää pahat henget loitolla.