Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 villilasta: Todelliset Mowglit

Mowgli on kuvitteellinen henkilöhahmo Kiplingin Viidakkokirjassa, mutta eläinten parissa kasvaneista lapsista on olemassa oikeitakin esimerkkejä.

Shutterstock

1. Ugandan Mowgli: Leikki apinoiden kanssa

© BBC Photo Library

Vuonna 1991 eräs nainen etsi Ugandassa polttopuita normaalia kauempaa, ja hänen ympärillään hyppeli vihermarakatteja. Yksi näistä pikku apinoista näytti oudolta. Sillä ei ollut häntää. Pian nainen tajusi, ettei se ollutkaan apina, vaan pieni poika.

Yksi kylän miehistä lähti naisen avuksi hakemaan poikaa, joka oli pelokas, likainen ja kauttaaltaan haavoilla ja ruvilla. Poika oli John Ssebunya, kylästä pari vuotta aikaisemmin kadonnut lapsi.

Käyttäytymisbiologit kiinnostuivat Johnista ja veivät hänet takaisin metsään, jotta hän kertoisi elämästään siellä. Katkonaisella ja epäselvällä lapsenkielellään John kertoi apinoiden nyppineen syöpäläisiä toistensa turkista, mutta häntä ne eivät sukineet koskaan. Tutkijat päättelivät, että vihermarakatit eivät olleet pitäneet Johnia laumansa jäsenenä. John kertoi kuitenkin, että apinat leikkivät piiloa hänen kanssaan.

2. Ukrainan Mowgli: Söi kuin koira

Ukrainalaisen Oksana Malajan alkoholistivanhemmat eivät huolehtineet hänestä, vaan hän eli vuosia koirien parissa. Kun Oksana löydettiin kahdeksanvuotiaana, hän ei puhunut, vaan haukkui. Hän liikkui nelinkontin juosten ja hyppien kuin koira, söi kuin koira ja joi latkimalla.

Nyt Oksana on jo aikuinen. Hän on oppinut puhumaan, mutta on henkisesti kuusivuotiaan lapsen tasolla.

3. Fidžin Mowgli: Kotkotti kuin kana

Omiin oloihinsa hylätty Sujit Kumar eli kanojen joukossa kaksivuotiaasta kahdeksanvuotiaaksi. Löydettäessä poika viesti kotkottamalla, istui kyyryssä kuin kana ja “nokki” ruokaansa sormilla samalla tavalla kuin kana nokallaan. Hän oli kuin ihmiskana, joka ei osannut puhua. Hän puri ja raapi, jos tunsi itsensä uhatuksi.

Aikuistuttuaankaan Sujit Kumar ei ole oppinut puhumaan, ja hän on jäänyt niin älyllisesti kuin tunne-elämältäänkin pikkulapsen tasolle.

4. Yhdysvaltojen Mowgli: Koirana kohdeltu

© NOVA

Ukrainalainen Oksana oppi koirien tavat koirilta, mutta Genie-nimellä tunnettu tyttö oli omaksunut eläinten käytöksen isältään. Tyttö oli viettänyt suurimman osan elämästään pottatuoliin sidottuna. Kun hänet vietiin vuonna 1970 Los Angelesin sosiaalitoimistoon, hän oli aliravittu, liikkui katkonaisesti kädet ojossa ja näykki.

Isä oli seurustellut hänen kanssaan etupäässä murisemalla ja haukkumalla. Genien sanavarasto kasvoi nopeasti, mutta hän ei koskaan oppinut lausumaan sanoja kunnolla tai muodostamaan niistä kieliopillisesti oikeita lauseita.

5. Ranskan Mowgli: Lääkäri hylkäsi

Noin 12-vuotias poika otettiin kiinni Ranskassa metsässä vuonna 1800. Hän oli elänyt yksin eikä osannut puhua.

Eräs lääkäri otti Victoriksi nimetyn pojan luokseen. Lääkärin opetusyrityksistä huolimatta poika ei oppinut puhumaan, mutta alkoi ymmärtää puhetta ja lukea helppoja lauseita. Viiden vuoden jälkeen lääkäri jätti Victorin taloudenhoitajansa huostaan. Victor kuoli vuonna 1828, noin 40-vuotiaana.

Lue myös:

Käyttäytyminen

Kauhufilmi VOI todellakin tappaa

10 minuuttia
Käyttäytyminen

Tästä syystä klovnit pelottavat

4 minuuttia
Bil i brand efter en demonstration, der udviklede sig til optøjer
Käyttäytyminen

Kaaos kaduilla: Tästä syystä protestit muuttuvat väkivaltaisiksi

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota