Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Käyttäytyminen

Hymy kehittyi uhkausilmeestä

Ihmisen hampaat tulevat esiin hymyillessä. Monet eläimet taas näyttävät hampaitaan, kun ne tahtovat pelotella. Mistä ero johtuu?

Ihmisen ei-sanallisen viestinnän juuret ulottuvat 5–7 miljoonan vuoden taakse, jolloin ihmissuvun kehityslinja erosi lähimmästä eläinsukulaisesta, simpanssista. Erkaantumisen jälkeen ihmislajit saivat ominaisuuksia, joita ei ole muilla kädellisillä – ei edes ihmisapinoilla. Esimerkiksi hampaistossa tapahtui huomattavia muutoksia. Kehityksen tulos näkyy nykyihmisen suussa: lajilta puuttuvat kookkaat kulmahampaat. Ihmisen hampaat mukautuivat paitsi sekaravinnon syöntiin myös aivojen tilavuuden kasvuun. Leukojen ja samalla hampaiston rakenne muuttui kallon koon kasvaessa. Apinamaisten piirteiden häviäminen ja kasvojen karvoituksen väheneminen loivat uusia ilmehtimismahdollisuuksia. Pitkät ja vahvat kulmahampaansa menettäneiden alkuihmisten ei juuri kannattanut yrittää säikyttää petoja ja muita tunkeilijoita irvistelemällä. Uhkaava käyttäytyminen sai uusia ilmenemismuotoja, joista osa on käytössä vieläkin. On esimerkiksi ilmeitä ja asentoja, jotka tulkitaan vaistonvaraisesti uhkauksiksi. Kysymys on siis samankaltaisista sanattomista viesteistä kuin hampaiden näyttämisessäkin. Kun irvistys menetti merkitystään pelotteena, hampaiden paljastaminen sai uutta sisältöä. Näin kehittyi esimerkiksi monimerkityksinen kasvojen ilme hymy. Hymyilemällä ihminen voi ilmentää niin iloa, mielihyvää kuin ivaakin. Jotkut tutkijat pitävät hymyä naurun ohella yhtenä ihmisen eläimistä erottavana tekijänä.

Lue myös:

Käyttäytyminen

Riisin heittäminen häissä antiikin Rooman perua

1 minuuttia
Käyttäytyminen

Tämän vuoksi sinä haistelet sormiasi

2 minuuttia
myth 3 pain
Käyttäytyminen

Uskomus: "Mies ei kestä kipua"

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota