Aivan liian vähän askelia

Onko koskaan tutkittu tieteellisesti, miten monta askelta ihminen kävelee päivässä keskimäärin?

© Photo by Ryoji Iwata on Unsplash

Arkiliikkumista on tutkittu askelmittareilla. Catrine Tudor-Locke yhdysvaltalaisesta Arizonan valtionyliopistosta on päätynyt tulokseen, että terveet yhdysvaltalaismiehet kävelevät keskimäärin 7192 askelta ja naiset 5210 askelta.

Joidenkin arvioiden mukaan Euroopassa luvut olisivat suurempia, koska täällä päivittäinen kävely on tavallisempaa. Kehitysmaiden maaseudulla luvut lienevät huomattavasti suuremmat. Tudor-Locken tutkimus vahvistaa yleisen käsityksen, että liikapainoiset kävelevät vähemmän kuin normaalipainoiset ja arkisin liikutaan vähemmän kuin viikonloppuisin. Liikkuminen näyttää vähenevän iän mukana. Lisäksi miehet ja pojat liikkuvat enemmän kuin naiset ja tytöt. Kunnon kannalta 5000–7000 askelta päivässä ei ole tarpeeksi. Terveysliikunnan kriteerien täyttämiseksi terveen aikuisen tulisi ottaa 10000 askelta päivässä.

Vaikka teollisuusmaissa keskivertokävelijän askelet eivät riitä terveyden ylläpitämiseen, niistäkin tulee vuosien kuluessa mittava matka. Ison-Britannian tilastokeskus on laskenut, että keskivertobritti kävelee 305 kilometriä vuodessa. Keskipituisen eliniän aikana siitä tulee kaikkiaan 18440 kilometriä.