Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sidotut jalat
Kulttuuri

Mikä muoti on tuottanut naisille eniten tuskaa?

Minkä kulttuurin kauneusihanne on aiheuttanut eniten kärsimystä?

Jalkojen sidonta. Kiinassa pysyivät yli 1 000 vuoden ajan muodissa naisten väkisin pienennetyt "lootusjalat".

Tapa sitoa päkiää vasten taivutetut varpaat niin, että jalkaterä vääristyi, sai alkunsa keisarihovista. Taustalla olevan kauneuskäsityksen mukaan naista somisti pienten jalkojen lisäksi hidas ja keinuva kävelytyyli, johon sidotut jalat hänet pakottivat.

Murtuneet luut takasivat kauniin käynnin

Lootusjalan kehitys vaati sitä, että kaikki muut varpaat kuin isovarvas käännettiin jalkapöydän alle. Tämä tapahtui yleensä jo 3–4 vuoden iässä. Kun tiukka sidonta väänsi jalkaterän uuteen täysin luonnottomaan muotoon, jalka lyheni huomattavasti. Muutoksen nopeuttamiseksi tytön piti kävellä kivuista huolimatta.

Kun jalkojen rakenne mullistui parissa vuodessa, ne typistyivät. Ihanteena pidettiin noin 8–10-senttisiä jalkoja, mutta useimmissa tapauksissa lopputulos oli 13–14 senttiä.

Vaikka jalkojen sidonta kiellettiin Kiinassa jo vuonna 1915, vasta maan kommunistihallinto sai perinteen häviämään 1900-luvun puolivälin jälkeen.

Muita kivuliaita kauneusihanteita

Venytetty alahuuli on eräiden Afrikan ja Amerikan alkuperäiskansojen kauneusihanne. Lävistysreikää suurennetaan puisen tai savisen kiekon eli lautasen avulla.

Venytetty kaula kuuluu useiden Aasian ja Afrikan etnisten ryhmien kauneusihanteisiin. Kaulaa pidennetään päätä tukevien renkaiden tai kierteiden avulla. Samalla kaularangan lihakset heikkenevät.

10 faktaa, joita et helposti yhdistä kauneuteen

Kaularenkaat ja huulilautaset ovat asia sinänsä, mutta ihmisen elimistöön liittyy luonnostaan paljon varsin epämiellyttäviä seikkoja. Tiesitkö esimerkiksi, että nielet reilut puoli litraa räkää vuorokaudessa ja että maha voi työntää ulostetta kurkkuun?

Lue myös:

Clown figure
Kulttuuri

Missä pellehahmo on syntynyt?

0 minuuttia
Uskonto

Suurin Buddha loikoo Kiinassa

0 minuuttia
Uskonto

Naisten kasvomerkki kertoo hedelmällisyydestä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota