Mayojen tutusta pyramidista löytyi taas uusi pyramidi

Tutkijat löysivät meksikolaisesta Kukulkanin pyramidista jo toisen piilotetun pyramidin. Tällä kertaa löydetty pyramidi on vain kymmenen metriä korkea ja se sijaitsee suoraan uhrikaivon yläpuolella.

Kukulkan top

Kukulkanin porraspyramidista – joka tunnetaan myös nimellä El Castillo – löytyy pienempiä pyramideja kuin maatuskanukeista.

1930-luvulla tutkijat löysivät 24-metrisen pyramidin sisältä ensimmäisen kätketyn pyramidin, ja nyt meksikolaisen yliopiston arkeologit ovat löytäneet sieltä toisenkin.

Uusi pyramidi sijaitsee mielenkiintoisessa kohdassa

Nyt löydetty pyramidi on kymmenen metriä korkea, ja se havaittiin kolmiulotteisella sähköisellä tomografiakuvauksella, joka mittaa pyramidin sisäistä sähkönjohtavuutta ja muodostaa mittaustulosten perusteella kuvan sen sisuksista.

Oranssi alue on nyt löydetty piilopyramidi. Vihreät ääriviivat näyttävät 1930-luvulla löydetyn pyramidin sijainnin. Kuva: Universidad Nacional Autónoma de México

Pienemmän pyramidin sijainti on tutkijoiden mielestä erityisen mielenkiintoinen. Se ei nimittäin sijaitse Kukulkanin keskellä vaan pyhän kaivon, niin kutsutun cenoten eli luonnollisen vesilähteen yllä.

Uhrikaivon päällä

Kaivo löydettiin viime vuonna, ja sen syvyys on jopa 20 metriä ja pinnan ala noin 35 kertaa 25 metriä.

Tutkijat otaksuvat, että mayat pystyttivät pyramidin luonnonlähteen päälle uskonnollisista syistä, sillä cenotet olivat mayoille pyhiä paikkoja, joita käytettiin esimerkiksi ihmisten ja eläinten uhraamiseen ja muihin rituaaleihin.

Uutta tietoa uudesta löydöstä

Uusi löytö antaa jälleen paremmat eväät ymmärtää mayoja ja heidän kulttuuriaan.

Tutkijoiden arvion mukaan nyt löydetty pyramidi rakennettiin todennäköisesti vuosina 550–800, keskimmäinen vuosina 800–1000 ja uloin vuosina 1050–1300.