Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Intiaanit keittivät vihollisten päät pieniksi

Ovatko jotkin kansat todella kutistaneet ihmisten pääkalloja? Miten se tapahtui?

Shutterstock

Etelä-Ecuadorissa ja Pohjois-Perussa asuneet jivarointiaanit ottivat vihollisensa pään voitonmerkiksi ja kutistivat sen niin sanotuksi tsantsaksi. Päitä kerättiin naapurikansoja vastaan tehdyillä sotaretkillä. Uskottiin, että vihollisensa pään omistamalla sai osan tämän voimasta. Samalla sai valtaansa vihollisen kostoa janoavan sielun, joka asui päässä.

Pään kutistus aloitettiin irrottamalla iho pääkallosta. Sen jälkeen ihoa keitettiin pari tuntia, kunnes se oli kutistunut kolmasosaan. Ihon sisäpuoli kaavittiin veitsellä puhtaaksi, ja sitten alkoi viikon kestävä kuivatus. Pää täytettiin useita kertoja päivässä kuumilla kivillä ja hiekalla, jotka puhdistivat sitä sisältäpäin ja saivat sen kutistumaan edelleen. 1800-luvun lopulla intiaanit alkoivat käydä kauppaa kutistetuilla päillä saadakseen aseita ja ammuksia. Koska kysyntää riitti, tehtiin väärennöksiä muun muassa apinan ja vuohen päistä. Lisäksi intiaaneilta kutistusmenetelmän oppineet valkoihoiset varastivat päitä ruumishuoneilta ja sairaaloista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota