Merimiehet sairastuivat 1500–1700-luvuilla usein keripukkiin C-vitamiinin puutoksen takia. C-vitamiini muun muassa osallistuu verisuonten korjaamiseen ja toimii antioksidanttina. Sen ensisijaisia Iähteitä ovat hedelmät ja kasvikset, joita laivoilla ei ennen vanhaan ollut.
Keripukki aiheuttaa ihomuutoksia, väsymystä, mielialan laskua, laihtumista ja heikotusta. Ikenet turpoavat, tummuvat ja muuttuvat sienimäisiksi, ja hampaat löystyvät ja irtoavat. Lisäksi haavat paranevat huonosti.
Sisälmykset pelastivat inuiitit
Grönlannin inuiittien ruokavaliosta puuttuivat hedelmät ja kasvikset. Vaikka he söivät pääasiassa lihaa, keripukki ei juuri uhannut heitä.
Selitys piilee siinä, että hedelmät ja kasvikset eivät ole ainoita C-vitamiinin lähteitä. Sitä voi saada myös eläinten sisälmyksistä.
Useimmat eläimet pystyvät nimittäin – toisin kuin ihminen – tuottamaan C-vitamiinia maksassa. Siksi välttämätöntä vitamiinia esiintyy muun muassa eläinten mahalaukussa ja suolessa.
Inuiiteilla oli toisin sanoen melkein ehtymätön C-vitamiinin lähde.
Grönlannissa syötiin esimerkiksi peurojen mahoja ja riekkojen suolia.