Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ympärileikkaus

Esinahan poisto kulttuurin ilmentymä

Mihin poikien ympärileikkaus perustuu? Onko toimenpiteestä hyötyä tai haittaa terveydelle?

Shutterstock / natushm

Poikien ympärileikkauksella tarkoitetaan siittimen esinahan kärkiosan leikkaamista pois yleensä joko uskonnollisista tai terveydellisistä syistä. Suhtautuminen poikien ympärileikkaukseen vaihtelee kulttuureittain. Nykyarvioiden mukaan noin kuudesosa miehistä on ympärileikattu. Tapa on yleinen juutalaisten ja muslimien keskuudessa. Valtaosa ympärileikkauksista tehdäänkin uskonnollisista syistä. Länsimaista ympärileikkaus on yleisin Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltalaismiehistä lähes kaksi kolmasosaa on ympärileikattuja. Siellä esinahan poistolle on esitetty myös lääketieteellisiä perusteita. Suomessa ympärileikkausta pidetään tarpeellisena yleensä vain silloin, kun esinahka on liian ahdas. Mm. Yhdysvalloissa esinahan poiston uskotaan parantavan intiimihygieniaa ja siten estävän tulehduksia ja mahdollisesti syöpää. Ympärileikatuilla pojilla on tosin todettu hieman ympärileikkaamattomia vähemmän virtsatieinfektioita vauvaiässä. Yleensä ympärileikkauksesta ei ole haittaa.

Se heikentää kuitenkin terskan tuntoherkkyyttä, ja siittimeen voi muodostua arpikudosta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota