Ei! Maa ei ole litteä

Maa on litteä kuin pannukakku, ihminen ei ole koskaan käynyt Kuussa, ja World Trade Center purettiin räjähteiden avulla. Salaliittoteoreetikot esittävät mitä kummallisimpia väitteitä – mutta tiede kumoaa väitteet yhden toisensa jälkeen.

Shutterstock

Jo 300-luvulla eaa. filosofi Aristoteles totesi Maan olevan pyöreä, sillä hän oli havainnut, että tähtitaivas muuttuu, kun etäisyys päiväntasaajaan kasvaa.

Nykyään, 2 300 vuotta myöhemmin, on olemassa useita ryhmiä, joiden jäsenet uskovat Maan olevan laakea kiekko ja pitävät pyöreää maapalloa esittäviä valokuvia väärennöksinä.

Litteän Maan teoria on vanha. Nykyiset kannattajat pitävät arvossa erityisesti vuonna 1865 julkaistua Earth Not a Globe -kirjaa.

Sen salanimellä Parallax kirjoittanut englantilainenSamuel Rowbotham esittää sivuilla mielikuvituksellisenteorian, joka hylkää satojen vuosien tieteellisen tutkimuksen.

Litteän Maan kannattajat uskovat muun muassa, että Antarktista ei ympäröi meri, vaan se on 50 metriä korkea jäävalli, joka reunustaa Maan kiekkoa.

Painovoima on huiputusta

Painovoimaa ei myöskään ole: ihmiset pitää maanpinnalla tasaisesti kiihtyvä voima, joka nostaa kiekkoa. Kiihtymisen synnyttämä paine luo Maan alle nestemäisen kerroksen ja pitää maankuoren koossa.

Samuel Rowbothamin henkistä perintöä vaalimaan perustettiin vuonna 1956 International Flat Earth Research Society.

Uusi ajanjakso liikkeen historiassa alkoi vuonna 2004, jolloin keskeinen litteän Maan teorian kannattajienkeskustelufoorumi, Flat Earth Society, avattiin kansainvälisessä tietoverkossa.

Tiede kumoaa salaliitot

Salaliittoteoreetikoille avaruudesta otetut kuvat maapallosta eivät kelpaa todisteiksi. Tietyt ilmiöt osoittavat Maan lähes säännöllisen pyöreäksi, joten kuvia ei edes tarvita näytöksi asiasta.

PIMENNYSTEN VARJO ON PYÖREÄ

  • Kuunpimennys johtuu siitä, että Aurinko, Maa ja Kuu sattuvat samalle suoralle ja Kuu jää Maan varjoon. Ilmiö olisi mahdoton litteän Maan teorian mukaan. Maan varjo näkyy Kuun pinnalla selvästi kaarevana. Vain pallo heittää aina pyöreän varjon kulmasta riippumatta.

ANTARKTIS ON MANNER

  • On kiistattomasti näytetty toteen, että Antarktis on manner. Sen ympäri on purjehdittu lukuisia kertoja, se on kuvattu ilmasta ja avaruudesta, ja sinne on tehty monta tutkimusretkeä. Antarktis ei varmasti ole 50 metriä korkea jäävalli.

MAA ESTÄÄ TÄHTIÄ NÄKYMÄSTÄ

  • Eri maanosissa nähdään eri tähdet. Asia on selitettävissä vain sillä, että Maa on pallo, koska pinnan kaarevuuden takia osa taivaasta jää näköpiirin ulkopuolelle. Jos Maa olisi kiekko, samat tähdet olisivat näkyvissä havainnointipaikasta riippumatta.

Lue myös:

uutinen heavy metal
Kulttuuri

Hevi saa hyvälle mielelle

1 minuuttia
Handshake
Kulttuuri

Mistä on peräisin tapa tervehtiä kättelemällä?

0 minuuttia
Kulttuuri

Babylonialaiset tunsivat seitsemän taivaankappaletta

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!