Shutterstock

Ei! Maa ei ole litteä

Maa on litteä kuin pannukakku, ihminen ei ole koskaan käynyt Kuussa, ja World Trade Center purettiin räjähteiden avulla. Salaliittoteoreetikot esittävät mitä kummallisimpia väitteitä – mutta tiede kumoaa väitteet yhden toisensa jälkeen.

Jo 300-luvulla eaa. filosofi Aristoteles totesi Maan olevan pyöreä, sillä hän oli havainnut, että tähtitaivas muuttuu, kun etäisyys päiväntasaajaan kasvaa.

Nykyään, 2 300 vuotta myöhemmin, on olemassa useita ryhmiä, joiden jäsenet uskovat Maan olevan laakea kiekko ja pitävät pyöreää maapalloa esittäviä valokuvia väärennöksinä.

Litteän Maan teoria on vanha. Nykyiset kannattajat pitävät arvossa erityisesti vuonna 1865 julkaistua Earth Not a Globe -kirjaa.

Sen salanimellä Parallax kirjoittanut englantilainenSamuel Rowbotham esittää sivuilla mielikuvituksellisenteorian, joka hylkää satojen vuosien tieteellisen tutkimuksen.

Litteää Maata ympäröi jää

Litteän Maan kannattajat uskovat muun muassa, että Antarktista ei ympäröi meri, vaan se on 50 metriä korkea jäävalli, joka reunustaa Maan kiekkoa.

Aurinko ja kuu kiertävät kehää

Aurinko ja Kuu kiertävät säännöllisiä vaakasuoria ympyräratoja pitkin Maan päällä. Radat vaihtuvat kolmesti vuodenaikojen mukaan. Aurinko paistaa korkealla kesällä ja matalalla talvella.

Antarktis on jäävalli

Antarktis on 50 metriä korkea jäävalli, joka reunustaa Maata. Kukaan ei ole käynyt sen toisella puolella, koska ilmasto on liian ankara – tai viranomaiset estävät uteliaita menemästä sinne.

Painovoima on ylös suuntautuva liike

Painovoimaa ei ole. Kappaleet painuvat maanpintaa vasten siitä syystä, että pimeä energia tai tuntematon universaali kiihdytin saa litteän Maan nousemaan tasaisesti kiihtyvällä nopeudella.

Painovoima on huiputusta

Painovoimaa ei myöskään ole: ihmiset pitää maanpinnalla tasaisesti kiihtyvä voima, joka nostaa kiekkoa. Kiihtymisen synnyttämä paine luo Maan alle nestemäisen kerroksen ja pitää maankuoren koossa.

Samuel Rowbothamin henkistä perintöä vaalimaan perustettiin vuonna 1956 International Flat Earth Research Society.

Uusi ajanjakso liikkeen historiassa alkoi vuonna 2004, jolloin keskeinen litteän Maan teorian kannattajienkeskustelufoorumi, Flat Earth Society, avattiin kansainvälisessä tietoverkossa.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

Faktat todistavat Maan olevan pallo

Salaliittoteoreetikoille avaruudesta otetut kuvat maapallosta eivät kelpaa todisteiksi. Tietyt ilmiöt osoittavat Maan lähes säännöllisen pyöreäksi, joten kuvia ei edes tarvita näytöksi asiasta.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

Pimennysten varjo on pyöreä

Kuunpimennys johtuu siitä, että Aurinko, Maa ja Kuu sattuvat samalle suoralle ja Kuu jää Maan varjoon. Ilmiö olisi mahdoton litteän Maan teorian mukaan. Maan varjo näkyy Kuun pinnalla selvästi kaarevana. Vain pallo heittää aina pyöreän varjon kulmasta riippumatta.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

Antarktis on manner

On kiistattomasti näytetty toteen, että Antarktis on manner. Sen ympäri on purjehdittu lukuisia kertoja, se on kuvattu ilmasta ja avaruudesta, ja sinne on tehty
monta tutkimusretkeä. Antarktis ei varmasti ole 50 metriä korkea jäävalli.

Maa estää tähtiä näkymästä

Eri maanosissa nähdään eri tähdet. Asia on selitettävissä vain sillä, että Maa on pallo, koska pinnan kaarevuuden takia osa taivaasta jää näköpiirin ulkopuolelle. Jos Maa olisi kiekko, samat tähdet olisivat näkyvissä havainnointipaikasta riippumatta.