Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri

Babylonialaiset tunsivat seitsemän taivaankappaletta

Luvulla 7 on erityisasema monenlaisissa eri yhteyksissä. Miksi sitä pidetään pyhänä tai muuten erikoisena?

Seitsenluvun pyhyys juontaa juurensa kaukaa. Sillä tiedetään olleen erityismerkitys jo Mesopotamiassa nykyisen Irakin alueella vallinneessa sumerilais-babylonialaisessa kulttuurissa noin 3000–1500 eaa. Sumerien mytologiassa seitsemän toistui useita kertoja, ja varsinkin monet jumalat oli luokiteltu seitsemän ryhmiin. Myös nykyinen seitsenpäiväinen viikko syntyi Mesopotamiassa ja levisi sieltä faraoiden Egyptiin. Alun perin seitsemää pidettiin taianomaisena lukuna todennäköisesti siksi, että se yhdistettiin luonnonilmiöihin. Sateenkaaressa oli seitsemän väriä, ja tähtitieteilijöiden tuntemia ”planeettoja” oli seitsemän: Aurinko, Kuu, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus. Sittemmin muut kulttuurit ja uskonnot omaksuivat babylonialaisten pyhän luvun. Viikosta tuli seitsemänpäiväinen, päävärejä oli seitsemän ja sävelasteikossa seitsemän säveltä. Rooman suuruuden loivat mytologian mukaan kaupungin seitsemän ensimmäistä kuningasta, kun taas Allah loi islamin uskoon seitsemän taivasta toinen toisensa yläpuolelle.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota