Avenue 5 – Avaruussarja, jossa fysiikka on koomisessa sivuosassa

SUORATOISTOPALVELU: HBO:n komediasarja Avenue 5 kuvaa kaupallisten avaruusmatkojen todellisuutta. Kun loistelias avaruusristeilijä ajautuu väärälle kurssille, kaikki menee pieleen ja miehistön, jolla ei ole kokemusta avaruuslennoista, on selvittävä ulkoavaruudessa tuhansista tyytymättömistä matkustajista ja fysiikan lainalaisuuksista.

HBO:n uuden Avenue 5 -komediasarjan tapahtumat sijoittuvat avaruusristeilyalukselle. Sarja alkaa siitä, että lähes 5 000 matkustajaa rojahtaa hetkeksi painottomuuden valtaan ja osuu aluksen sivulle, jolloin luksusreissu Jupiterin ympäri muuttuu kolme vuotta kestäväksi painajaiseksi.

Avenue 5 -sarja ei ole kovan luokan scifiä. Se on ennen kaikkea Armando Iannuccin luoma komedia erehtyväisistä ihmisistä. Iannucci tunnetaan poliittisesta satiirista, kuten Veep-sarjasta ja Stalinin kuolema -elokuvasta.

Sarja sijoittuu lähitulevaisuuteen, ja jättimäisen luksusavaruusaluksen lisäksi siinä esitellään tulevaisuuden teknologiaa. Idea aluksesta, joka kiertää Jupiterin niin kutsutulla painovoimalinkoradalla, perustuu menetelmään, jolla Aurinkokunnan ulkopuolelle matkaavien luotainten ratoja oikeastikin suunnitellaan.

Painovoima on haaste

Painovoiman ja painottomuuden kuvaaminen elokuvan ja televisiosarjan keinoin on haastavaa, sillä se vaatii kalliita ratkaisuja.

Kun Nasan astronautit harjoittelevat, harjoittelu tapahtuu jättimäisissä uima-altaissa tai niin kutsutuissa oksennuskomeetta-lentokoneissa (vomit comet), jotka sukeltavat korkealta nopeasti kohti maata. Tällöin koneessa voidaan noin 30 sekunnin ajan kokea aito painottomuus. Kumpaakaan harjoittelumenetelmää ei voida luonnollisesti käyttää elokuvien tai sarjojen kuvauksissa.

Hollywoodille jää kaksi vaihtoehtoa: erikoistehosteet tai keinotekoisen painovoiman keksiminen. Joissakin sarjoissa avaruusaluksille tai -asemille on luotu pyörimisliikkeeseen perustuva painovoima. The Expanse -sarjassa puolestaan kaikki hahmot käyttävät magneettisaappaita.

© Hans Lauring

Ekspertti kertoo tieteen maailmaan liittyvistä filmeistä ja sarjoista

Hans Lauring on kirjoittanut erilaisista vempaimista ja tekniikan kehittymisestä yli 15 vuotta.

SUORATOISTOPALVELUSSA hän esittelee parhaita tieteen maailmaan liittyviä filmejä ja sarjoja.

Ruskea suojakilpi pysäyttää säteilyn

Avenue 5 -sarjassa on valittu keinotekoinen painovoima (ja viisaasti jätetty kokonaan selittämättä, miten se on saatu aikaan), mutta se ei tarkoita sitä, että tekijät muuten olisivat unohtaneet fysiikan lait.

Sarjassa esitetään, että jättimäisellä aluksella on oma mikropainovoimansa. Tämä ilmenee muun muassa siitä, että "merihautauksen" saaneiden kolmen vainajan arkut kiertävät ikuisesti alusta ja vilahtavat silloin tällöin valtavan näköalaikkunan editse.

Toisessa osassa selvitetään sitä, että alus käyttää ulostetta suojaamaan ihmisiä kosmiselta säteilyltä. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, idea ei ole sarjan käsikirjoittajien mielikuvituksen tuotetta, vaan se perustuu Nasan kaavailuihin, joissa Mars-lennolla astronautteja aiotaan suojata kosmiselta säteilyltä nimenomaan jäätyneellä ulosteella.

Putous painottomuuteen

Vaikka Avenue 5 -sarja ei ole scifiä, siinä esitellään hauskasti avaruuslentoja ja fysiikan lakeja.

Sarjan päähenkilö Ryan Clark, jota esittää loistavasti Hugh Laurie, ei tajua mitään avaruuslennoista. Hänet on palkattu tehtävään, koska itsevarmuus suorastaan loistaa hänestä. Aluksen omistajaa Herman Juddia (Josh Gad) ei niinkään kiinnosta avaruusturismi, mutta hän on investoinut sen toteuttamiseen miljardeja.

Toisin sanoen sarjan monille päähenkilöille on yhteistä se, että heillä ei ole hajuakaan fysiikan laeista. Tämä aiheuttaa alituiseen tuskaa aluksen pääteknikolle Billielle, jota näyttelee Lenora Crichlow. Tietämättömyyden vuoksi päähenkilöt myös joutuvat kohtaamaan katastrofin toisensa jälkeen.

Avenue 5 ei ole täydellinen, eikä se edes ole Armando Iannuccin paras sarja. Se on kuitenkin nokkelasti käsikirjoitettu, ja ensimmäinen tuotantokausi pohjustaa hyvin vuosia kestävää matkaa, jolla avaruusalus joutuu tuhon partaalle. Se on hauska sarja, ja sillä on kaikki mahdollisuudet kehittyä erittäin hyväksi.

Avenue 5 -sarjan ensimmäinen tuotantokausi on katsottavissa HBO Nordic -palvelussa.