1. Pandemia (Netflix)
Yhdysvaltalainen dokumenttisarja esittelee influenssan vastaista taistelua. Vaikka se on tehty ennen COVID-19-pandemian puhkeamista, siinä ennustetaan monia asioita, jotka ovat kipeän totta juuri nyt.
Tänä keväänä ensi-iltansa saaneen sarjan julkaisuajankohta on kieltämättä täydellinen. Sarjan tuottaja toimittaja, lääkäri ja kirjailija Sheri Fink kertoo kuitenkin, että sarjan taustalla oli halu tuoda esille se, miten huonosti maailma on varautunut tappavaan pandemiaan.
Fink tunnetaan USA:ssa myös kirjastaan Five Days at Memorial, joka kertoo tapahtumista New Orleansin Memorial-sairaalassa tuhoisan Katrina-hurrikaanin aikaan.
2. Mars (Viaplay & Netflix)
Jos haluaa ottaa välillä vähän etäisyyttä pandemioihin, National Geographicin Mars-sarja on hyvä vaihtoehto.
Sarja on dokumenttia ja fiktiota yhdistävä draama. Se kertoo avaruusaluksen miehistöstä, joka lähtee vuonna 2033 valloittamaan punaista planeettaa. Fiktiivisen tarinan lomassa haastatellaan johtavia avaruustutkijoita ja muun muassa keksijä-liikemies Elon Muskia, joka suunnittelee lentoa Marsiin.
Koska sarja on osaksi dokumentaarinen ja fiktiivinenkin osa perustuu olemassa olevaan tekniikkaan, tarina ei ehkä ole niin dramaattinen kuin voisi toivoa, mutta kaiken kaikkiaan lopputulos on onnistunut. Se antaa hyvän kuvan kaikista niistä vaikeuksista, jotka on voitettava, ennen kuin tukikohdan rakentaminen Marsiin voi toteutua.

Suoratoistotarjonnan asiantuntijan tiedevinkit
Hans Lauring on entinen suoratoistopalvelujen erikoislehden Streamin toimittaja. Hän on kirjoittanut teknologian kehityksestä yli 15 vuotta.
Lauring antaa lukijoillemme vinkit parhaista tiededokumenteista, -elokuvista ja -sarjoista.
3. Night on Earth (Netflix)
Tämä brittiläinen dokumenttisarja yltää melkein yhtä korkealle tasolle kuin BBC:n legendaariset luontodokumentit.
Sarjan kuudessa osassa seurataan kuuden eri alueen yöaktiivisia eläimiä. Kuvauslaitteet ovat tekniikan huippua, ja tulos on sen mukainen.
Jotta pääsisit nauttimaan kaikista kuvaustekniikan hienouksista, tätä sarjaa kannattaa katsoa kodin suurimmalta näytöltä. Parhaimmillaan se olisi 4K-laatuisena, mutta se ei tällä hetkellä ole mahdollista, sillä Netflix on alentanut kuvanlaatuaan vähentääkseen internetin kuormitusta. Sarja on silti upeaa katsottavaa.
4. The Last Man on the Moon (Netflix & Amazon Prime)
Astronautti Eugene Andrew Cernan on 11. ja toistaiseksi viimeinen ihminen, joka on käynyt Kuussa. Hän jätti jalanjälkensä ja tyttärensä nimikirjaimet Kuun hiekkaan joulukuussa 1972.
Tässä vuonna 2014 valmistuneessa dokumentissa Cernan muistelee kuulentoja ja Apollo-ohjelman vaiheita ja sitä, miten Kuussa käyminen mullisti hänen elämänsä.
5. Bill Nye pelastaa maailman (Netflix)
Bill Nye on USA:ssa superjulkkis. Hän on 64-vuotias lentokoneinsinööri, joka vetää suosittua tiedeohjelmaa ja on ollut myös lähes jokaisen talk show'n vieraana.
Bill Nye on tehnyt televisiossa tiedeohjelmia vuodesta 1986 lähtien. Ohjelmissaan hän valottaa tieteellisiä aiheita viihdyttävästi ja helppotajuisesti.
Netflixin sarjassa Bill Nye käsittelee viiden vieraansa kanssa muun muassa ilmastonmuutosta, niin sanottua vaihtoehtoista lääketiedettä ja geenimuuntelua.
6. Story Time From Space (ISS)
Nasan satuhenki Maata kiertävältä radalta on vaihtelua vaikkapa etäkoulun englannin tunnille.
Sarjassa Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n astronautit lukevat ääneen tarinoita lastenkirjoista. Kuten asiaan kuuluu, tarinoissa seikkaillaan avaruudessa.
Suomalaisten katsojien kannalta pieni miinus on se, että tarinat on suunnattu pikkulapsille, mutta senikäisten suomalaislasten kielitaito ei yleensä vielä riitä ohjelman seuraamiseen.
Toisaalta isommistakin voi olla hauskaa nähdä astronautit satusetinä ja -täteinä.
7. Our Planet: Uskomaton planeettamme (Netflix)
Tämän Netflixin alkuperäissarjan takana on sama tuotantoyhtiö, joka on tehnyt muun muassa BBC:n kuuluisat dokumenttisarjat Planeettamme Maa ja Sininen planeetta.
Sarja vie katsojan luonnon ihmeiden äärelle eri puolille maapalloa ja kertoo yhä elävistä eläinlajeista – nimenomaan "yhä", sillä katsojalle tulee myös selväksi, miten iso uhka meneillään oleva elinympäristöjen tuhoutuminen on.
Kaikkien kahdeksan jakson juontajana toimii David Attenborough.
8. Kurzgesagt – In a Nutshell (YouTube)
Laadukkaan tiedesarjan tekemiseen ei aina tarvita isoa tuotantoyhtiötä.
YouTube-kanava Kurzgesagt – In a Nutshell (”lyhyesti sanottuna/pähkinänkuoressa”) sisältää lyhyitä animoituja videoita, joissa selitetään luonnon ilmiöitä tieteellisesti.
Kanavan julkaisutiheys ei ehkä ole yhtä suuri kuin joidenkin muiden tubettajien, mutta osasyynä on se, että saksalaisen Philipp Dettmerin yhtiö käyttää paljon aikaa ja vaivaa taustatyöhön ja animaatioiden tekoon. Tuloksena on opettavaisia, viihdyttäviä ja hauskoja tietoiskuja.
Kurzgesagtin rahoitus tulee enimmäkseen lahjoituksista. Se on tehnyt yhteistyötä muun muassa Bill & Melinda Gates -säätiön kanssa. Ensimmäinen yhteistyöhanke oli vuonna 2015 julkaistu video sairauksien ehkäisemisestä.
9. Harriet Tubman – They Called Her Moses (Amazon Prime)
Historiallisia dokumentteja on suoratoistopalveluissa joukoittain, ja noin 90 prosenttia niistä käsittelee toista maailmansotaa. Jos haluaa oppia uutta jostakin muusta aiheesta, tämä dokumentti yhdysvaltalaisesta ihmisoikeustaistelijasta Harriet Tubmanista on ehdottomasti katsomisen arvoinen.
Harriet Tubman syntyi vuonna 1822 orjaksi Marylandin osavaltioon, mutta onnistui aikuisena pakenemaan omistajaltaan. Syvästi uskonnollista Tubmania alettiin kutsua Moosekseksi, kun hän palasi toistuvasti Marylandiin auttamaan perheenjäseniään ja muitakin orjia pakenemaan ja johdatti heidät pohjoiseen, mistä orjuus oli poistettu.
Yhdysvaltojen sisällissodan aikana Tubman palveli pohjoisvaltioiden armeijassa ensin keittäjänä ja sairaanhoitajana, mutta lopulta hän päätyi johtamaan joukkoa, joka vapautti yli 700 orjaa.
Vuonna 2018 tehty dokumentti käy läpi Harriet Tubmanin koko elämän. Hän kuoli New Yorkissa vuonna 1913.