A24

5 kipeän ajankohtaista pandemiaelokuvaa

SUORATOISTOPALVELUT: Mitä tekisit, jos sinä ja perheesi olisitte harvoja eloonjääneitä pandemian autioittamassa maailmassa ja saisitte yhtäkkiä vieraita? Esittelemme viisi katastrofielokuvaa, joiden aihe on hyytävän ajankohtainen.

1. Tartunta (HBO Nordic)

Video

Steven Soderberghin elokuva tuli aikoinaan kuuluisaksi lähinnä siksi, että siinä Gwyneth Paltrow kuolee ensimmäisten kymmenen minuutin aikana. Koronakriisin keskellä tulevat kuitenkin esiin sen todelliset asiot.

Tartunta sai aikoinaan varsin laimean vastaanoton kriitiikoilta – ehkä siksi, että siitä puuttuvat räiske ja sankaritarinat.

Tässä maailmantilanteessa katsoja ehkä osaa arvostaa elokuvan tarkkanäköisyyttä. Yhdysvaltalainen lastenlääkäri ja rokoteasiantuntija Paul Offit kommentoi elokuvaa näin:

”Yleensä kun elokuvissa käsitellään tiedettä, tiede jää draaman varjoon. Tällä kertaa ei käy niin.

Elokuvan virus on peräisin lepakoilta, se on tappava ja sen R0- eli tartuttavuusluku on 4 (nyt ajankohtaisen koronaviruksen R0-luku jossakin 2,2:n ja 5,7:n välillä sen mukaan, mitä tutkimusta lukee).

Elokuvan juoni kuvaa yrityksiä jäljittää viruksen alkuperä ja tartuntaketjuja sekä rokotteen kehittämistä. Tosin se tehokkuus ja ripeys, jolla USA:n viranomaiset elokuvassa reagoivat pandemiaan, vaikuttaa nykytilanteen valossa toivottoman epäuskottavalta.

Vuonna 2011 kuvatussa elokuvassa esitetään kuva kuvalta hyvin mieliinpainuvasti, miten ihmiset koko ajan koskettelevat itseään ja muita ja miten suuri vaikutus näennäisen pienillä teoilla on.

2. It Comes at Night (Netflix)

Video

Pikkubudjetilla tehty kauhuelokuva kertoo pandemiasta ja pelosta, jota ihmiset tuntevat läheistensä turvallisuudesta.

Elokuva kuvaa maailmaa, jossa pandemia hävittänyt suurimman osan ihmiskunnasta. Pääosassa on syrjäisessä metsämökissä virukselta välttynyt perhe, joka kohtaa pienen joukon muita eloonjääneitä. Heidän täytyy päättää, auttaako tulijoita vai karkottaa heidät mahdollisen tartunnan välttämiseksi.

Pian alkaa tapahtua asioita, jotka viittaavat siihen, että kaikki tulijat eivät ole terveitä. Pelko sairauden puhkeamisesta ja tartunnasta saa painajaismaisia ilmenemismuotoja.

Juttu jatkuu tietolaatikon jälkeen.

© Bonnier Publications

Suoratoistotarjonnan asiantuntijan tiedevinkit

Hans Lauring on entinen suoratoistopalvelujen erikoislehden Streamin toimittaja. Hän on kirjoittanut teknologian kehityksestä yli 15 vuotta.

Lauring antaa lukijoillemme vinkit parhaista tiededokumenteista, -elokuvista ja -sarjoista.

3. I Am Legend (Netflix)

Video

Kaikkien mielestä Will Smith ei ehkä ole elokuvahistorian paras valinta taistelemaan vampyyrizombeja vastaan pandemian autioittaman New Yorkin kaduilla. Niin on kuitenkin käynyt. Hän saa olla USA:n armeija virologi ja ainoa ihminen, joka on immuuni ihmiset vampyyrimaisiksi zombeiksi muuttavalle virukselle.

Francis Lawrencen ohjaamassa I Am Legend -elokuvan virus on ihmisen tekoa, ja se kehittiin alun perin lääkkeeksi syöpään. Irti päästyään se kuitenkin tartutti koko ihmiskunnan. Jäljelle jää vain Smithin esittämä Robert Neville, joka kiertää yksin New Yorkia ja yrittää kehittää lääkkeen virusta vastaan.

4. The Last Man on Earth (Amazon Prime)

Video

Francis Lawrencen vuonna 2007 ohjaama "I am Legend" perustuu Richard Mathesonin kirjaan "Olen legenda" vuodelta 1954. Sen ensimmäinen filmatisointi on Italiassa vuonna 1964 kuvattu "The Last Man on Earth". Sekin löytyy suoratoistopalveluista. Sen pääosassa on Vincent Price.

Roomassa kuvattu "The Last Man on Earth" on sikäli uskollisempi Mathesonin kirjalle, että se kertoo viimeisestä ihmisestä vampyyrien valtaamassa maailmaassa.

Sekä ensimmäisessä että viimeisimmässä filmatisoinnissa päähenkilö Neville yrittää kehittää rokotetta vampyyreita vastaan ja testaa sitä vangitsemiinsa vampyyreihin, joita hän pitää hirviöinä. Tosin Lawrencen versio uhraa kirjan ydinajatuksen perinteiselle Hollywood-loppuratkaisulle.

5. Tuntematon uhka (vuokraelokuva)

Video

Nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämä Tuntematon uhka (Outbreak) vuodelta 1995 on toimintajännäri, jossa virologit ja USA:n armeija jahtaavat afrikkalaisen apinan levittämää virusta.

Elokuvan käsikirjoitusta on arvosteltu epäuskottavuudesta ja tieteenvastaisista väitteistä. Muun muassa viruksen lisääntymisnopeutta ja tarttumisherkkyyttä on liioiteltu roimasti.

Dustin Hoffman ja Rene Russo tekevät hyvät roolit lääkäreinä, jotka yrittävät selvittää, miten ebolaviruksen kaltainen taudinaiheuttaja on syntynyt ja miten se leviää. Heillä on kiire, sillä Donald Sutherlandin johtamat sotilaat aikovat ryhtyvät rajumpiin toimiin estääkseen virusta leviämästä yhdysvaltalaisesta pikkukaupungista muualle maahan.