Shutterstock

4 uutista oluesta

Kopauta oluttölkkiä, niin sisältö ei pursua ulos. Äläkä juo olutta viinin jälkeen, niin et saa krapulaa, vai miten se meni? Lue uusin tieto vaahtoavasta ilojuomasta, jota ihminen on osannut panna tuhansia vuosia.

1. Vanha olutkikka ei tepsi

© simonkr

Kun kopauttaa kevyesti ravistetun tai pudotetun tölkin kantaan tai kylkeen ennen avaamista, olut ei ryöpsähdä. Keino on yleisessä käytössä, mutta tuore tutkimus osoittaa sen toimimattomaksi.

Etelä-Tanskan yliopiston tutkijat tekivät kokeen tuhannella tölkillä ja joutuivat murskaamaan luulon: olut pärskyy yhtä voimakkaasti, avattiinpa tölkki kopautuksen jälkeen tai ilman sitä.

2. Vahva olut estää mahanpuruja

© Shutterstock

Belgialainen vahva olut pitää lääkärin loitolla, jos on alankomaalaisiin tutkijoihin uskominen.

Syynä on paitsi se, että olut sisältää paljon probioottisia bakteereja, jotka parantavat suoliflooraa, myös se, että olut on käynyt kaksi kertaa.

Toisella käymiskerralla syntyy tautibakteereja tuhoavia happoja.

3. Järjestys ei vaikuta kohmeloon

© Shutterstock

Vanhan kansanviisauden mukaan olutta ei pidä juoda viinin päälle, jos haluaa välttyä krapulalta.

Kun brittitutkijat testasivat neuvoa 99 koehenkilöllä, kävi ilmi, että kaikki heräsivät yhtä kohmeloisina, olivatpa he sitten juoneet ensin olutta tai viiniä.

Alkoholimäärä ratkaisee.

4. Oluthiiva kehittyi silkkitiellä

© Shutterstock

Yhdysvalloissa tehdyn dna-analyysin mukaan niillä hiivasienillä, joiden ansiota nykyinen olut on, on sekä eurooppalaisen rypäleviinihiivan että aasialaisen riisiviinihiivan perintötekijöitä.

Oluthiiva on todennäköisesti syntynyt, kun erityyppiset hiivat yhdistyivät silkkitien kaupankäynnissä.