Shutterstock
hampurilainen

USA:ssa pieni ryhmä syö puolet maassa kulutetusta naudanlihasta

Tutkijat yllättyivät 10 000 yhdysvaltalaista aikuista kattaneen kyselytutkimuksen tuloksista.

Suurin ilmastosyyllinen lautasilla ja jääkaapeissa on naudanliha. Se ei ole mikään uusi asia.

Märehtijöiden metaanipäästöt ja ulkomailta rehuksi tuotavat viljat merkitsevät sitä, että punaisen pihvin ilmastojalanjälki on ainakin kahdeksan kertaa suurempi kuin kananlihan ja viisi kertaa suurempi kuin sianlihan.

Siksi viranomaiset ympäri maailmaa suosittelevat, että vähennämme rajusti punaisen lihan syöntiä.

Nyt New Orleansissa sijaitsevan Tulanen yliopiston tutkijaryhmä on analysoinut naudanlihan kulutusta Yhdysvalloissa. Tulokset yllättivät tutkijat.

Yhdysvaltojen yli 330 miljoonasta asukkaasta pieni, vain 12 prosentin ryhmä vastasi puolesta koko maan naudanlihan kulutuksesta.

Nuoret ja vanhat söivät vähiten

Kun tutkijat tarkastelivat tarkemmin, keitä nämä 12 prosenttia olivat, he havaitsivat, että ryhmän kuului pääasiassa miehiä ja 50–65-vuotiaita, jotka söivät tutkijoiden mukaan ”suhteettoman paljon” naudanlihaa.

Tutkijat perustavat väitteensä uusimpiin yhdysvaltalaisiin ravintosuosituksiin, joissa todetaan, että 2 200 kaloria päivässä kuluttavan henkilön tulisi syödä enintään yhteensä noin 110 grammaa lihaa, siipikarjaa ja kananmunia.

Vähiten lihaa söivät alle 29-vuotiaat ja yli 66-vuotiaat.

Nutrients-tiedelehdessä julkaistu tutkimus perustuu julkiseen kyselytutkimukseen, jossa tutkittiin yli 10 000 yhdysvaltalaisen aikuisen ruokailutottumuksia vuosina 2015–2018.

Pylväsdiagrammi ostokäyrä

Maatalouden typpilannoitteiden ja makean veden käyttö sekä hiilidioksidipäästöt ennusteen mukaan vuonna 2050 vuoteen 2010 verrattuna.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Näin paljon ruoantuotanto rasittaa luontoa 2050

Vaurauden lisääntyessä yhä useammat ihmiset alkavat syödä paljon lihaa. Jos tämä suuntaus jatkuu ennallaan, ruoantuotanto rasittaa maapallon luontoa vuonna 2050 huomattavasti nykyistä enemmän. Laskelmat on tehnyt Oxfordin yliopiston ekonomin Marco Springmannin johtama ryhmä ja ne on julkaistu Nature-lehdessä.

Tutkijat sanovat olleensa yllättyneitä siitä, että näin pieni osa väestöstä oli vastuussa suuresta osasta naudanlihan kulutuksesta. He eivät kuitenkaan vielä tiedä, ovatko tulokset rohkaisevia vai päinvastaisia.

”Jos toisaalta vain 12 prosenttia väestöstä syö puolet kulutetusta naudanlihasta, valistus tuottaa hyviä tuloksia, jos nämä 12 prosenttia saadaan mukaan”, toteaa tutkija Diego Rose lehdistötiedotteessa.

”Toisaalta näiden 12 prosentin vakuuttaminen muutoksen tarpeellisuudesta, voi olla vaikeaa”, selittää Rose, joka toivoo, että tulosten perusteella voidaan tulevaisuudessa kohdentaa valistuskampanjoita aiempaa paremmin.

Maailmanlaajuinen elintarviketuotanto aiheuttaa vuosittain 17 miljardin tonnin kasvihuonekaasupäästöt, mikä vastaa kolmasosaa kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä.