Shutterstock
Kuolleita simpukoita hiekkarannalla

Yli miljardi merieläintä kuolee helteeseen

Asiantuntijat pelkäävät, että merieläinten kuolema voi tuhota Pohjois-Amerikan länsirannikon ekosysteemin.

Yhdysvaltojen ja Kanadan luoteisosien rannikoilla näky on surullinen.

Kesäkuun helle on tappanut suuren määrän merieläimiä – pääasiassa kotiloita ja simpukoita, joita nyt huuhtoutuu levän mukana Tyynenmeren rannikolle.

Asiantuntijat arvioivat, että eläinten kuolemilla saattaa olla vakavia vaikutuksia ekosyteemiin, sillä ylempänä ravintoketjussa olevilta eläimiltä puuttuu nyt saaliseläimiä.

Ennätyslämpö tappaa

Kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa lämpötila nousi neljän päivän ajaksi ennätyslukemiin koko Pohjois-Amerikan luoteisrannikolla.

Brittiläisessä Kolumbiassa Lyttonin kaupungissa tehtiin koko Kanadan lämpöennätys 27. kesäkuuta, kun mittari nousi 46:een asteeseen. Seuraavana päivänä lämpömittari näytti jo 48:aa astetta.

Yhdysvaltojen puolella Portlandissa meteorologit mittasivat samana päivänä hieman yli 46 asteen lämpötiloja, mikä on uusi lämpöennätys Oregonin osavaltion pääkaupungissa.

Lämpötila on yhtä korkea kuin Kaliforniassa sijaitsevalla Death Valleyn aavikolla.

Pohjoisilla leveysasteilla ihmiset ja eläimet eivät kuitenkaan ole tottuneet aavikon lämpötiloihin. Terveysviranomaiset arvioivat, että helleaalto aiheutti satoja kuolemantapauksia Kanadassa ja Yhydsvalloissa.

Ilmastonmuutos saa merten ekosysteemit kiehumaan

Äärimmäiset lämpötilat ovat tappaneet enemmän eläimiä veden alla kuin pinnan päällä.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston eläintieteilijät ovat tutkineet Vancouverin lähistölle rantautuneita eläimiä ja he ovat järkyttyneet siitä, miten kova isku helle on rannikon kasveille, äyriäisille ja kotiloille.

Yhden kilometrin mittaisella rantakaistaleella tutkijat arvioivat havainneensa yli sata miljoonaa kuollutta merietanaa.

Tutkijat löysivät rannalta myös suuria määriä kuolleita simpukoita.

Simpukoita kivellä veden rajassa

Helle iski rajusti erityisesti vuorovesialueella eläviin merieläimiin. Satojamiljoonia simpukoita kuoli kuumuuteen. Sillä voi olla vakavat seuraukset meren ekosysteemille.

© Shutterstock

Simpukoiden joukkokuolema voi ennakoida vielä vakavampia seurauksia.

Simpukoista muodostuvat riutat ovat monien muiden eliöiden koti, ja simpukat itse suodattavat merivedestä muun muassa myrkyllistä levää.

Simpukat ovat tärkeitä merten ekosysteemeille, ja ne ovat monen muun eläimen, kuten meritähtien, merilintujen ja kotiloiden ravintoa.

Asintuntijat pelkäävätkin, että mittavalla merieläinten joukkokuolemalla voi olla katastrofaalisia seurauksia merten ravintoketjuille. Lukuisat lajit saattavat myös kuolla sukupuuttoon.