Yhdysvaltojen puolella Portlandissa meteorologit mittasivat samana päivänä hieman yli 46 asteen lämpötiloja, mikä on uusi lämpöennätys Oregonin osavaltion pääkaupungissa.
Lämpötila on yhtä korkea kuin Kaliforniassa sijaitsevalla Death Valleyn aavikolla.
Pohjoisilla leveysasteilla ihmiset ja eläimet eivät kuitenkaan ole tottuneet aavikon lämpötiloihin. Terveysviranomaiset arvioivat, että helleaalto aiheutti satoja kuolemantapauksia Kanadassa ja Yhydsvalloissa.
Ilmastonmuutos saa merten ekosysteemit kiehumaan
Äärimmäiset lämpötilat ovat tappaneet enemmän eläimiä veden alla kuin pinnan päällä.
Brittiläisen Kolumbian yliopiston eläintieteilijät ovat tutkineet Vancouverin lähistölle rantautuneita eläimiä ja he ovat järkyttyneet siitä, miten kova isku helle on rannikon kasveille, äyriäisille ja kotiloille.
Yhden kilometrin mittaisella rantakaistaleella tutkijat arvioivat havainneensa yli sata miljoonaa kuollutta merietanaa.
Tutkijat löysivät rannalta myös suuria määriä kuolleita simpukoita.
Simpukoiden joukkokuolema voi ennakoida vielä vakavampia seurauksia.
Simpukoista muodostuvat riutat ovat monien muiden eliöiden koti, ja simpukat itse suodattavat merivedestä muun muassa myrkyllistä levää.
Simpukat ovat tärkeitä merten ekosysteemeille, ja ne ovat monen muun eläimen, kuten meritähtien, merilintujen ja kotiloiden ravintoa.
Asintuntijat pelkäävätkin, että mittavalla merieläinten joukkokuolemalla voi olla katastrofaalisia seurauksia merten ravintoketjuille. Lukuisat lajit saattavat myös kuolla sukupuuttoon.