Shutterstock

YK: Afrikka tarvitsee apua ilmastonmuutoksesta selviämiseen

Afrikan maat vaativat rikkaita maita osallistumaan aiheuttamansa ilmastonmuutoksen seurauksien korjaamiseen.

Ilmastonmuutoksen seuraukset ovat suhteettoman kova isku Afrikalle, ellei sitä auteta sopeutumaan muutoksiin.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO ennustaa tuoreessa raportissaan, että Afrikalla on edessään kuumat paikat.

"Vain 2-3 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä tulee Afrikasta. Silti ilmaston lämpenee Afrikassa nopeammin kuin maailmassa keskimäärin. Viime vuonna Afrikka oli yksi neljästä kuumimmasta paikasta maailmassa."

Investoinnit ratkaisevan tärkeitä

Raportin julkaisu osuu samaan aikaan kuin Afrikan maat vaativat yhä kovemmin, että rikkaat maat, joiden päästöistä ilmastonmuutos johtuu, lisäävä rahoitusta hankkeisiin, joilla yritetään lievittää ilmastonmuutoksen seurauksia.

Afrikan maiden vaatimuksen uskotaan olevan keskeisiä teemoja YK:n ilmastokokouksessa COP27:ssä Egyptissä marraskuussa.

WMO:n mukaan lisää investointeja tarvitaan kiireesti.

Ilmastonmuutoksen aiheuttaa Afrikan maille arviolta 50 miljardin dollarin vahingot vuoteen 2030 mennessä. Pahimpia ilmastonmuutosten seurauksia ovat kuivuus ja tulvat.

Ilmastonmuutoksesta johtuvat muutokset sademäärissä ovat aiheuttaneet Afrikan sarven alueella pahimman kuivuuden 40 vuoteen.

Etelä-Sudanissa taas on kärsitty pahimmista tulvistä 60 vuoteen. Tšadissa puolestaan on koettu kovimmat rankkasateet yli 30 vuoteen.

WMO:n tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos pahentaa sään ääri-ilmiöitä, kuten vaarallisen kovia helteitä ja rankkasateita. Jos ilmaston lämpeneminen jatkuu, ääri-ilmiöt kärjistyvät ja yleistyvät.

"Kriisinkestävyytensä vahvistamiseksi Afrikan maiden on rakennettava varoitusjärjestelmiä ja ilmastotietopalveluja”, WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas toteaa raportin esipuheessa.

Raportissa varoitetaan myös vesivarantojen hupenemisesta. Neljässä Afrikan maasta viidestä juomavedestä voi olla pulaa seitsemän vuoden kuluessa.

Pelkästään veden puute voi pakottaa tuona aikana jopa 700 miljoonaa ihmistä jättämään kotiseutunsa.