Villi visio: Lumitykit jäädyttävät jäätiköt

Alankomaalainen tutkija aikoo pelastaa Maan sulavat jäätiköt tykittämällä niille lunta joka kesä.

© Shutterstock

4 000 lumitykkiä ja puolikas jäätikkö. Siinä ovat alankomaalaisen tutkijan välineet, joilla hän aikoo kääntää ilmastonmuutoksen kehityksen Sveitsissä toiseen suuntaan.

Idean isä on jäätikkötutkija Johannes Oerlemans, joka esitteli villin suunnitelmansa Euroopan geotieteiden liitonkokouksessa Wienissä.

Oerlemans aikoo asentaa lumitykkejä tuottamaan lunta Sveitsin Alppien itäosassa sijaitsevalle suurelle Morteratschin jäätikölle.

Joka kesä tykkien on määrä tuottaa lunta jään päälle niin, että auringonsäteet eivät sulattaisi jäätikköä.

Lunta jäätikön päälle

Pienikin kerros lumihiutaleita heijastaa auringonvaloa niin paljon, että se riittää suojaamaan alla olevaa jäätikköä, uskoo Oerlemans.

Lumitykit tuottavat lunta jäätikön reunamien pienten sulamisvesistä muodostuneiden järvien vedestä kylmän tuulen avulla. Sen jälkeen lumi tykitetään kutistuvalle jäätikölle.

Morteratschin jäätikkö, joka on tunnettu nähtävyys Sveitsiin saapuvien laskettelijoiden keskuudessa, hupenee 30–40 metrin vuosivauhtia.

Oerlemans on laskenut, että jäätikkö voisi kasvaa 800 metriä 20 vuodessa, jos lumitykit tuottaisivat sen päälle vain muutaman sentin keinolunta joka kesä.

© Wikimedia Commons // NASA Goddard Space Flight Center

Idea sopisi myös napa-alueille

Morteratschin jäätikkö ei ole ainoa paikka, jossa jää kutistuu huimaa vauhtia. Esimerkiksi Arktis kärsii myös jään katoamisesta. Vuosina 1975–2012 Jäämeren keskiosan jää oheni 65 prosenttia.

Siksi toinen tutkijaryhmä on ehdottanut vastaavaa ideaa huomattavasti suuremmassa mittakaavassa. He aikovat jäädyttää Arktiksen uudelleen asentamalla sinne ensin 10 miljoonaa ja myöhemmin 100 miljoonaa tuulikonetta, jotka suihkuttavat vettä Arktiksen sulavalle jäälle.