Uusi materiaali halventaa hiilidioksidin talteenottoa

Hiilidioksidin varastointi on ratkaiseva askel matkalla kohti vihreämpää yhteiskuntaa, mutta sen edellyttämä tekniikka on yhä liian kallista laajalti käytettäväksi. Nyt Newcastlen yliopiston tutkijat uskovat kuitenkin keksineensä kalvon, joka suoriutuu tehtävästä aiempaa halvemmalla ja silti yhtä tehokkaasti.

Hiilidioksidipäästöt ovat pääasiallinen syy ilmastonmuutokseen ja maapallon lämpötilan nousuun. Riippumatta siitä, miltä puolelta asiaa tarkastellaan, päästöjen määrä on joka tapauksessa saatava vähenemään.

Muutokseen ei kuitenkaan riitä lentämisen, autoilun tai lihansyönnin vähentäminen. Yksi vihreän vallankumouksen tehokkaimmista menetelmistä on hiilidioksidin talteenotto ja varastointi, englanniksi Carbon Capture and Storage, CCS. Siinä teolllisuustuotannon päästöjen hiilidioksidi otetaan talteen ja varastoidaan maanpinnan alle kaasuna tai nesteenä.

Katso tästä, miten CO2:ta varastoidaan:

Video

Varastointitekniikkaa tarvitaan yhä kipeämmin, koska kulutuksen, teollisuustuotannon ja liikenteen päästöt edelleenkin lisääntyvät. Vaikka sähköautot ja uusiutuvien energianlähteiden käyttö ovat myötätuulessa, maailma toimii edelleen pääasiassa fossiilisten polttoaineiden varassa.

Hopea kasvaa kalvossa

Hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia hankaloittaa se, että siihen tarvittavat laitteet ja menetelmät edellyttävät teollisuudelta kalliita investointeja.

Nyt brittiläisen Newcastlen yliopiston tutkijat ovat kuitenkin suunnitelleet uuden materiaalin, joka voi olennaisesti vähentää hiilidioksidin talteenoton kustannuksia.

Tutkijat ovat kehittäneet kalvon, joka toimii kuin eräänlainen kahvinsuodatin. Se päästää vaarattomat kaasut – esimerkiksi typen – ilmakehään, mutta vangitsee hiilidioksidin.

Kalvo sitoo erittäin herkästi juuri hiilidioksidia, joka näin saadaan erilleen muista aineista.

Tämänkaltaisia kalvoja on ollut olemassa aiemminkin, mutta ne ovat perustuneet 100-prosenttisesti hopeaan – ja se taas on kallista. Siksi tutkijat päättivät rakentaa kalvon alumiinioksidista, joka on koottu pieniksi putkiksi ja palloiksi. Sen jälkeen he lisäsivät rakenteeseen pienen määrän hopeaa ja altistivat rakenteen hapelle ja hiilidioksidille, mikä sai hopean kasvamaan kalvossa.

Kalvo kasvaa näin itsestään, ja sitä voidaan tuottaa samassa paikassa, missä se otetaan käyttöön.

Samalla hopean tarve vähenee, mikä halventaa kalvon hintaa sen suorituskyvyn kärsimättä.