Shutterstock

Uudella tekniikalla timantteja ilmasta

Yhdysvaltalaisyritys valmistaa ilman hiilidioksidista timantteja. Keksintö on hyvä uutinen saastuttavalle korualalle.

Timantit ovat ikuisia, ja se on erinomainen asia ilmaston kannalta.

Jalokivet koostuvat nimittäin hiilestä – hiilidioksidin toisesta osasta. Mitä enemmän hiiltä sitoutuu timantteihin, sitä vähemmän sitä leijuu ilmakehässä vaikuttamassa maapallon keskilämpötilaan.

Ajatuksen pohjalta perustettu yhdysvaltalaisyritys Aether on alkanut markkinoida ilman hiilidioksidista valmistettuja timantteja.

Joka karaatti poistaa kahden vuoden saasteet

Aetherin ratkaisu saastumisongelmaan on hankkia hiili suoraan ilmakehästä.

Tekotimanttien jokainen karaatti – siis 200 milligrammaa – poistaa yrityksen mukaan noin 20 tonnia hiilidioksidia ilmasta. Määrä on yli kaksi kertaa niin suuri kuin eurooppalaisen keskimääräiset vuosipäästöt.

Käytännössä Aether ostaa hiilidioksidia sveitsiläislaitokselta, joka on kehittänyt sitä talteen ottavan suodattimen.

Katso sveitsiläisen hiilidioksidisuodattimen esittelyvideo

Copyright: Climeworks

Kun suodattimen molekyylikalvo on kyllästynyt, se saadaan lämmittämällä luovuttamaan talteen otettu hiilidioksidi. Sitten siitä valmistetaan parhaiten timanttien valmistukseen sopivaa hiilivetyä.

Lopuksi kaasu ohjataan CVD-reaktoriin, jossa korkea lämpötila ja kemiallinen reaktio luovat hiilestä arvokkaan synteettisen jalokiven.

Prosessi kestää 2–3 viikkoa. Atherin mukaan käytettäessä uusiutuvia energianlähteitä syntyvät päästöt jäävät pienemmiksi kuin timantteihin sitoutuva hiilidioksidimäärä.

Koruteollisuus saastuttaa

Tekotimantit eivät ole uusi keksintö. Jo 1950-luvulla pystyttiin jäljittelemään niitä Maan vaipassa vallitsevia ääriolosuhteita, joissa aitoja timantteja syntyy.

Hiilijauheesta muodostuu reaktorikammion kovassa paineessa ja kuumuudessa synteettisiä timantteja, jotka vastaavat kemiallisilta ominaisuuksiltaan luonnollisia.

Jäljitelmien raaka-aineena käytettävä hiili on yleensä ongelmallista, koska sen lähde on useimmiten maan uumenista peräisin oleva fossiilinen polttoaine. Toisin sanoen ympäristö kuormittuu merkittävästi.

Perinteisen koruteollisuuden on arvioitu aiheuttavan ainakin 12 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa.

Pelkästään timanttikaivosten hiilidioksidipäästöt ovat yli 7 miljoonaa tonnia eli yhtä suuret kuin 1,5 miljoonan henkilöauton.

Kaivostoiminta aiheuttaa muitakin ympäristöhaittoja. Esimerkiksi vuotuinen vedenkulutus vastaa kenialaisten viiden kuukauden vedentarvetta.

Haluatko tietää hiilidioksidijalanjälkesi? Tutustu CO2-laskimeen!