Shutterstock

Tuulimyllyt pyörivät yhä vinhemmin

Huolimatta ilmaston lämpenemisestä tuulet ovat voimistuneet Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa kymmenen viime vuoden aikana. Näin todetaan uudessa, yllättävässä analyysissa.

Tuore tutkimus eri puolilla maapalloa puhaltavien tuulten nopeudesta lupaa hyvää tuulivoimalle.

Kymmenen viime vuoden aikana tuulen voimakkuus on kasvanut Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa eli alueilla, joilla useimmat kuivan maan tuulivoimalat sijaitsevat.

Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa tehty tutkimus on sikäli yllättävä, että ilmaston lämpenemisen pitäisi johtaa päinvastaiseen kehitykseen.

Tuulivoimalat

Keskimääräinen tuulen nopeus Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa on kasvanut 5,4 prosenttia vuoden 2010 jälkeen.

© Shutterstock

Lämpötilanmuutos antaa tuulille pontta

Pohjoisella pallonpuoliskolla niillä alueilla, missä suurin osa tuulivoimaloista sijaitsee, tuulet syntyvät päiväntasaajan seudun ja arktisten alueiden välisestä lämpötilaerosta.

Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötilaero pienenee vuosi vuodelta, koska Arktis lämpenee muita nopeammin. Tuulenvoimakkuus onkin laskenut tasaisesti vuosina 1978–2010.

Tahti on ollut keskimäärin kaksi prosenttia eli noin 0,08 metriä sekunnissa vuosikymmentä kohti. Vuoden 2010 jälkeen suunta on kuitenkin ollut toinen: tuulen nopeus on kasvanut 5,4 prosenttia 3,13:sta 3,30:een metriin sekunnissa.

Se kuulostaa vähältä, mutta kasvu tarkoittaa sitä, että tuulivoimalat pyörivät monta tuntia enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Tuulivoimalat ottavat vastaan 17 prosenttia enemmän tuulta

Mitä voimakkaammin tuuli puhaltaa, sitä enemmän tuulimylly jauhaa sähköä. Tutkimusten mukaan tuulet ovat voimistuneet vuoteen 2010 verrattuna: nykyisin tuulivoimala ottaa vastaan 17 prosenttia enemmän käyttökelpoista tuulta kuin kymmenen vuotta sitten.

Liika on silti liikaa. Jos tuuli puhaltaa yli 25 metriä sekunnissa, roottorit pysäytetään vaurioiden estämiseksi.