Yksi ilmastonmuutoksen keskeisimmistä tieteellisistä käsitteistä on kovan keskustelun kohteena. Tutkijat yrittävät ymmärtää paremmin, kuinka suuri maapallon niin sanottu ilmastoherkkyys on.
Ilmastoherkkyys on tapa kuvata ilmakehän reagointiherkkyyttä hiilidioksidipitoisuuden nousuun. Mitä suurempi herkkyys on, sitä enemmän lämpötila kohoaa lisähiilidioksidin ilmaantuessa ilmakehään.
Nyt 25-päinen tutkijaryhmä eri puolilta maailmaa on esitellyt tutkimuksen, jossa se tulee sellaiseen tulokseen, että herkkyys on tähän asti luultua pienempi.
Pahin lämpötilannousu on oletettua pienempi
Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa, myös lämpötila kohoaa, koska kaasu muodostaa maapallon ympärille suojan, joka ehkäisee lämmön haihtumista avaruuteen. Tämä kuvaa karkeasti kasvihuoneilmiön kulkua, mutta käytännössä tilanne ei ole näin yksinkertainen.
Arktisten alueiden lumi- ja jääpeite heijastaa auringonvaloa takaisin. Pilvet voivat myös pidättää lämpöä ja torjua sitä. Samoin toimivat ilmakehässä oleva pöly ja muut hiukkaset. Metsät sitovat hiilidioksidia kasvaessaan, mutta nekin voivat kuolla lämpötilan kohotessa. Meret sitovat hiilidioksidia, mutta ne eivät kykene siihen loputtomiin.