"Näyttää siltä, että maapallon keskilämpötila nousee selvästi ja on vuoden 2100 tienoilla se on todennäköisesti noussut 2,6–2,8 astetta", Mernild sanoo.
Pariisin sopimus solmittiin kansainvälisessä ilmastokokouksessa vuonna 2015.
Pariisissa valtiojohtajassa sopivat yhteiseksi tavoitteesi, että ilmaston lämpenemistä hillitään niin, että maapallon keskilämpötila on vuonna 2100 enintään 1,5-2 astetta korkeampi kuin ennen teollistumista.
Nykyisin maapallo on 1,1 astetta lämpimämpi kuin vuonna 1880.
Tavoite lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen voidaan unohtaa, Mernild sanoo. Siihen ei päästä, vaikka nyt tehtäisiin mitä tahansa.
1,5 asteen raja saavutetaan pian
"1,5 asteen raja ylitetään todennäköisessä seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Päästöjen vähentäminen olisi pitänyt aloittaa jo kymmeniä vuosia sitten. Nykyisellä poliittisen päätöksenteon tahdilla lämpötilan nousu todennäköisesti ylittää 2,0 astetta", hän sanoo.
Näyttää siis siltä, että Pariisin sopimuksen 2,0 asteen rajakin voidaan unohtaa.
YK:n ilmastopaneeli arvioi, että 2,0 asteen raja ylitetään tätä vauhtia 2040-luvun lopulla.
"Jotta lämpeneminen voitaisiin pysäyttää sen alapuolelle, meidän pitäisi vähentää päästökä paljon enemmän kuin tähän mennessä ja lisäksi poistaa hiiltä ilmakehästä. Sen suhteen ollaan myöhässä", Mernild sanoo.
Hänen mukaan lämpenemisen pysäyttäminen 2,0 asteeseen on "hyvin, hyvin vaikeaa".
Ero 1,5 asteen ja 2,0 asteen välillä voi tuntua pieneltä, mutta puolikkaalla asteella voi olla suuri vaikutus.
Se näkyy muun muassa merenpinnan nousuna, kasvien, hyönteisten ja muiden eläinten elinolosuhteiden heikkenemisenä ja siinä, että pohjoinen Jäämeri menettää jääpeitteensä vuosikymmenessä vuosisadan sijaan.
Lämpeneminen näkyy myös säässä.
"Tulevaisuudessa ilmasto on entistä lämpimämpi ja kosteampi ja äärimmäisiä sääilmiöitä esiintyy entistä useammin."