Sementin valmistuksessa raaka-aineita joudutaan kuumentamaan hyvin korkeassa lämpötilassa kemiallisten reaktioiden aikaansaamiseksi eli kalsinoimaan.
Kalkkikivestä rouhitun raakajauheen kalsinointi on vain yksi vaiheista, joita tarvitaan sementin valmistamiseen. Sementti koostuu pääasiassa savesta ja kalkkikivestä.
Raakajauhe kuumennetaan 750 asteeseen, jolloin se reagoi toivotulla tavalla kuivassa kuumassa ilmassa.
Prosessi vaatii suuria määriä energiaa, ja nyt tutkijat toivovat, että siihen voitaisiin kehittää vähemmän ympäristöä kuormittava menetelmä.
Valkohehkuinen silmä, joka välkkyy
Kun järjestelmän 400 algoritmeilla ohjautuvaa peiliä taittavat auringonsäteet tornin yläosan valoa imevään pintaan, se alkaa muistuttaa valkohehkuista silmää.
Järjestelmän nokkeluus piilee juuri "silmässä". Sieltä aurinkoenergia johtuu pieneen sementtiuuniin, joka kalsinoi jauheen käyttämättä muuta kuin aurinkoenergiaa.
Aurinko ei kuitenkaan paista aina, vaan pilvet voivat hyvinkin lipua sen eteen. Siksi "silmä" välkkyy ja sementin raaka-aine kuumenee epätasaisesti.
Toinen ratkaistava ongelma on se, että Heliomaxilla on onnistuttu tuottamaan vain muutamia kymmeniä kiloja sementtiä, kun rakennusalalla kaivataan laitetta, joka pystyisi käsittelemään tuhansia tonneja. Se ei vielä ole mahdollista.
Heliomaxin "silmä" tähyilee kuitenkin jatkuvasti kohti sementinvalmistuksen valoisampaa tulevaisuutta.