Tekolumisade pelastaisi Arktiksen jääpeitteen

Yhdysvaltalaistutkijat ehdottavat kymmentä miljoonaa vesipumppua tuottamaan lumisadetta pohjoisnavan jääpeitteen pelastamiseksi.

Arktiksen jääpeite ohenee ohenemistaan. Nyt tutkijoilla on idea jääpeitteen pelastamiseksi.

© NASA

Kutistuvia napajäitä vahvistamaan tarvitaan kymmenen miljoonaa pumppua, jotka ruiskuttaisivat vettä jään päälle. 30–40 asteen talvipakkasessa vesi jäätyisi lumeksi ja vahvistaisi jääkerrosta.

Ehdotus on peräisin Arizonan valtionyliopiston ilmastotutkijoilta, jotka ovat laskeneet, että yhdessä talvessa pumpuilla voitaisiin vahvistaa jääpeitettä metrillä.

Nykyisin Jäämeren jääpeite pohjoisnavan ympärillä on 2–3 metriä paksu. Jos ilmastonmuutos etenee nykyistä tahtia, pohjoisnavan alue kutistuu kutistumistaan vuosi vuodelta, kunnes se on kokonaan jäätön kesällä 2030.

Hanke maksaa 490 miljardia euroa

Yhdysvaltalaistutkijoiden toiveissa on palauttaa jääpeite siihen laajuuteen, jossa se oli 15 vuotta sitten.

Nykyistä laajempi jääpeite auttaisi hillitsemään ilmaston lämpenemistä. Meressä kelluvien pumppujen on kaavailtu toimivan tuulivoimalla.

Suunnitelma on vasta ideatasolla. Kustannuksetkaan eivät olisi aivan pienet: hinnaksi on arvioitu noin 490 miljardia euroa. Lumitykitkin ovat olemassa vasta paperilla.

Tuulivoima pyörittää lumitykkiä

Pohjoisnavan ympäristössä tuulee lähes koko ajan keskimäärin 6,4 metriä sekunnissa. Tuuli pitäisi merivesipumpun käynnissä.