Shutterstock

Tässä ovat Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden ilmastokannat

Toinen ehdokas haluaa luopua fossiilisista polttoaineista sähköntuotannossa 15 vuodessa, toinen taas haluaa panostaa nimenomaan öljyyn ja maakaasuun. Nämä ovat pääerot presidenttiehdokkaiden ilmastosuunnitelmissa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksella voi olla vakavat seuraukset maailman ilmastolle.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasupäästöjen tuottaja, joka vastaa 15 prosentista maapallon kaikista päästöistä. Yhdysvaltoja enemmän tuottaa vain Kiina, joka aiemmin tänä vuonna julkisti kunnianhimoiset tavoitteet saavuttaa ilmastoneutraalius viimeistään vuonna 2060.

Presidenttiehdokkaat eli demokraatti Joe Biden ja republikaani Donald J. Trump eivät juuri voi olla enempää eri mieltä tulevasta suunnasta. Yleisesti Biden suhtautuu ilmastonmuutokseen kriisinä, joka on hoidettava heti, kun taas Trump pitää vaaraa liioiteltuna.

Miten ehdokkaat käytännössä ovat ajatelleet toimia? Entä mitä tiede sanoo toimista? Lue lyhyt katsaus tästä:

Yhdysvaltojen ilmastosuunnitelma: Trump vs. Biden

PARIISIN ILMASTOSOPIMUS

  • Trumpin suunnitelma:
    Trumpin hallitus ilmoitti vuonna 2019 virallisesti, että Yhdysvallat aikoo vetäytyä Pariisin sopimuksesta. Ero tulee voimaan 4. marraskuuta eli päivä presidentinvaalien jälkeen.

  • Bidenin suunnitelma:
    Jos Biden valitaan presidentiksi, hän on luvannut ilmoittaa Yhdysvaltojen pysyvän Pariisin sopimuksessa 24 tunnin sisällä valinnastaan.

  • Mikä on tieteen kanta?
    Kun 195 maailman valtiota vuonna 2015 allekirjoitti Pariisin sopimuksen – ja sitoutui pitämään maailman lämpötilannousun alle 2 asteessa vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä – se tapahtui laajan tieteellisen yksimielisyyden pohjalta: ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama, ja hiilidioksidipäästöjä on pienennettävä, jotta kehitystä voidaan jarruttaa.

FOSSIILISET POLTTOAINEET

  • Trumpin suunnitelma:
    Fossiilisten polttoaineiden tuotanto on erittäin tärkeää Yhdysvaltojen taloudelle, eikä sitä pidä säädellä. Päinvastoin hiilen, öljyn ja maakaasun tuotannon säätelyä on purettava ja tuotantoa laajennettava. Trumpin aikana Yhdysvallat on ohittanut Saudi-Arabian ja Venäjän maailman suurimpana öljyntuottajana, koska kiistellyn öljyn- ja kaasuntuotantotekniikan, vesisärötyksen, käyttö on kasvanut voimakkaasti. Trumpilla ei ole suunnitelmia jarruttaa kehitystä.

  • Bidenin suunnitelma:
    Tuotantoa ja kulutusta on jarrutettava. Biden ei aio allekirjoittaa uusia öljyntuotanto- tai -porauslupia. 15 vuodessa fossiilisten polttoaineiden käyttö sähköntuotantoon on lopetettava ja ne on korvattava uusiutuvilla energialähteillä. Biden ei aio kieltää vesisärötystä, jota nykyisin käytetään 43 prosentissa Yhdysvaltojen öljyntuotannosta ja 67 prosentissa maakaasun tuotannosta.

  • Mikä on tieteen kanta?
    Fossiiliset polttoaineet ovat kasvihuonekaasupäästöjen ensisijainen lähde. Yhdessä teollisuustuotannon kanssa ne tuottavat jopa 89 prosenttia kaikista päästöistä. Maailman keskilämpötilan kohoamista ei voida jarruttaa ilman fossiilisista polttoaineista luopumista.

UUSIUTUVA ENERGIA

  • Trumpin suunnitelma:
    Presidenttikaudellaan Trump on lopettanut ohjelmia, jotka ovat tukenee vihreää energiantuotantoa. Hän on langettanut maksuja maahan tuoduille aurinkokennoille, hän on poistanut aurinkovoimaloilta verovähennyksiä ja ollut mukana estämässä uusien veroetujen myöntämistä sähköautoille. Mikään ei viittaa siihen, että kurssi muuttuu, jos Trump jatkaa toiselle kaudelle.

  • Bidenin suunnitelma:
    Bidenin ilmastosuunnitelmassa seuraavien kymmenen vuoden aikana investoidaan 400 miljardia dollaria uusiutuvaan energiaa ja ilmastotutkimukseen. Lisäksi verolainsäädäntöä uudistetaan niin, että uusiutuvasta energiasta ja sähköautoista tulee fossiilisia polttoaineita houkuttelevampia vaihtoehtoja. Tuulienergian tuotanto on lisäksi kaksinkertaistettava vuoteen 2030 mennessä.

  • Mikä on tieteen kanta?
    Maailman energiankulutus on mukautettava uusiutuvan energian käyttöön. Se on tehtävä muun muassa sähköistämällä yhteiskunta aurinko-, tuuli- ja vesienergialla. Fossiilisista energialähteistä on luovuttava niin pitkälle kuin se on mahdollista ja on investoitava uusiin energiantuotanto- ja -säilöntätekniikoihin, kuten akkuihin.