Shutterstock / Riccardo Mayer
Riittääkö kaikille vettä?

Riittääkö kaikille vettä?

Taivaalta tulee enemmän vettä kuin ihmiset kuluttavat. Silti paikoin on pula vedestä.

Kun maapalloa tarkastellaan kokonaisuutena, makea vesi ei uhkaa loppua tulevaisuudessakaan. Kaikki suolaton käyttövesi on peräisin samasta lähteestä: sateista. Vaikka sadannassa on suuria paikallisia eroja, maapallolle sataa paljon enemmän vettä kuin mitä sitä kulutetaan. Ennustettu ilmastonmuutoskaan ei vaikuta tilanteeseen. Makea vesi on siis uusiutuva luonnonvara.

Ihmiskunnan kannalta ikävintä on kuitenkin se, että juomavettä ei ole saatavilla kaikkialla samalla tavalla. Miljoonat ihmiset asuvat seuduilla, joilla vedestä on yleensä pulaa. Ongelmaa kärjistää usein se, että siellä, missä kärsitään kuivuudesta, myös pohja- ja pintavesien laadussa on toivomisen varaa. Saatavilla on monesti vain pahoin saastunutta vettä, joka voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Kun vaihtoehtoja ei käytännössä ole, ihmiset juovat likaista vettä kirjaimellisesti henkensä kaupalla.

Paikallisten vesikriisien taustalla on usein ihmisen toiminta, kuten keinokastelu, jokien patoaminen ja pohjaveden liikakäyttö.