Raportti: Tänne ilmastonmuutos iskee pahimmin

Tuore raportti osoittaa, mitkä alueet maailmassa ovat altteimpia ilmastonmuutoksen aiheuttamille tuhoille.

Viime vuosina tuhoisat tulvat ovat koetelleet isoja alueita Saksan länsiosista Pakistaniin, Nigeriaan, Yhdysvaltoihin ja Uuteen-Seelantiin.

Tuhot eivät kuitenkaan jää siihen.

Myös muut sään ääri-ilmiöt yleistyvät eri puolilla maapalloa sitä mukaa kuin ilmastonmuutos etenee. Harva alue säästyy niiltä.

Australialainen riippumaton analyysiyritys XDI Systems on tehnyt laajan kartoituksen paikoista, joissa rakennukset ja muu infrastruktuuri on suurimmassa vaarassa ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiön takia.

Analyysiyrityksen mukaan heidän laatimansa lista vaarassa olevista kohteista on tarkin, mitä maailmassa on koskaan tehty.

Luettelossa on arvioitu 2 600 aluetta eri puolilla maailmaa sen mukaan, miten alttiita ne ovat tulville, merenpinnan kohoamiselle, maastopaloille ja muille sään ääri-ilmiöille.

Arviot perustuvat sekä ilmastoennusteisiin että kyseisillä seuduilla aikaisemmin havainnoituihin sääilmiöihin. Analyysin mukaan etenkin yksi maa joutuu kokemaan kovia vuoteen 2050 mennessä.

Kaikista maailman maista pahimmin vaaravyöhykkeessä on se, jossa on myös eniten asukkaita, eli Kiina.

Kolme maata pahimmassa vaarassa

Kiinalla on kaksi kärkipaikkaa listassa pahimman riskin alueista: Jiangsin ja Shandongin maakunnat maan itärannikolla. Ne ovat myös maan talouden kannalta keskeisiä alueita.

Yli puolet 50:stä pahimmassa vaarassa olevasta maakunnasta sijaitsee Kiinassa.

Tässä ovat maailman 10 pahinta riskialuetta:

Tässä on maailman 10 pahinta riskialuetta, joilla on rakennusten ja infrastruktuurin tuhoutumisen vaara on suurin vuoteen 2050 mennessä. Kymmenestä suurimman riskin alueesta yhdeksän sijaitsee Kiinassa.

© XDI Systems

Kiinan jälkeen eniten riskivyöhykkeen alueita on Yhdysvalloissa. Sen osavaltiosta 18 on sadan pahimman riskialueen joukossa. Pahimmassa vaarassa on Florida, sitten Kalifornia ja Texas.

Maailman maista eniten vaarassa olevia alueita on Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa.

Euroopassa vähemmän riskialueita

Yli puolet sadasta pahimmasta ilmastoriskialueesta on Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa.

Eurooppa ei ole pahimmassa vaarassa, mutta täälläkin on paikkoja, jotka yltävät sadan pahimman riskialueen joukkoon.

Ylimpänä eli 56. sijalla on Ala-Saksin osavaltio Saksassa.

Seuraavina ovat Belgian Flanderi, joka on 64. sijalla, Venäjän Krasnodar, joka 72. sijalla, ja Italian Veneton alue, joka on 74. sijalla.

Suurin osa riskialueiden kaupunkeja uhkaavista vaaroista liittyy merenpinnan nousuun.