Copernicus
Copernicus-ohjelman satelliittikuva

Pahin kuivuus 500 vuoteen näkyy avaruuteen asti

Viime kesä oli Euroopassa kuivin 500 vuoteen. Satelliittikuvat näyttävät, miten helle korvensi Eurooppaa.

Viime kesä paahtoi ison osan Eurooppaa rehevän vihreästä kärventyneen ruskeaksi. Kesän läkähdyttävät helleaallot, jotka koettelivat juomavesivarantoja, maataloutta ja energiatuotantoa, jättivät myös jälkensä satelliittikuviin.

Kesä 2022 oli Euroopassa kuivin sitten keskiajan. Uudet satelliittikuvat paljastavat, miltä Eurooppa näyttää sen jäljiltä kiertoradalta satojen kilometrien korkeudesta.

Eurooppalaisen avaruusvalvontaohjelman CopernicuksenTwitterissä jakama video näyttää, miltä Eurooppa näytti heinä- ja elokuussa 2022 verrattuna edelliseen vuoteen. Kuvat puhuvat karua kieltään.

Hälyttävä tilanne monin paikoin Euroopassa

Kuvat on ottanut Sentinel-2-kaukokartoitussatelliitti, joka tarkkailee maanpintaa eri instrumenteilla. Kuvista käy ilmi, että kasvillisuus on kärsinyt pahasti varsinkin Englannin itäosissa ja Pohjois-Ranskassa.

Oikeastaan vain Pohjoismaiden pohjoisosa ja Euroopan itäisimmät osat välttyivät kuivuudelta.

Copernicus-ohjelman satelliittikuva

Satelliittikuvissa näkyy, millainern Eurooppa oli tämän vuoden heinä- ja elokuussa ja samaan aikaan vuotta aikaisemmin. Etenkin Englannin itäosissa ja Pohjois-Ranskassa muutokset ovat silmiinpistäviä.

© Copernicus

Samaan tulokseen päätyy Euroopan komission kuivuutta seuraava viranomainen European Drought Observatory raportissaan elokuun kuivuudesta.

Raportin mukaan jopa 47 prosenttia Euroopan pinta-alasta oli elokuussa 2022 tilassa, jossa maaperän kosteus oli vähentynyt vakavasti. 17 prosenttia Euroopassa oli hälyttävimmässä tilassa, jossa myös kasvillisuus oli vaarassa.