Shutterstock

Otsonikerroksen odotetaan normalisoituvan 40 vuodessa

Kiistanalaiset suunnitelmat ilmastonmuutoksen rajoittamisesta rikkihiukkasilla voivat uhata myönteistä kehitystä.

Seuraavan neljän vuosikymmenen aikana – kuitenkin ennen vuotta 2066 – otsonikerroksen ilmakehän yläosassa odotetaan normalisoituvan, mikäli nykyisiä toimia sen suojelemiseksi jatketaan.

Otsonikerros on ilmakehän otsonia sisältävä vyöhyke, joka sijaitsee noin 10–60 kilometrin korkeudella Maan pinnasta. Kaasu suojaa Maata ultraviolettisäteilyltä, joka voi aiheuttaa ihosyöpää ja huomattavia satovahinkoja.

Jo 1980-luvulla tutkijat alkoivat havaita otsonikerroksessa suuria muutoksia, jotka kytkettiin CFC-yhdisteiden käyttöön. Niitä käytettiin 1950-luvulta lähtien muun muassa jääkaappien kylmäaineina ja suihkupullojen ponnekaasuina.

Tärkeä varoitus

Iloisen uutisen mukana uudessa raportissa tulee myös tärkeä varoitus. Otsonikerroksen suojelu liittyy nimittäin tiiviisti yhteen ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi tehtävän työn kanssa.

Kiistanalaiset suunnitelmat hillitä ilmastonmuutosta pumppaamalla yläilmakehään rikkihiukkasia ovat nimittäin kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Se saattaisi kuitenkin luoda uusia ongelmia otsonikerrokselle, varoittavat tutkijat.

Rikkidioksidilla kielteinen vaikutus

Kun Pinatubo-tulivuori Filippiineillä purkautui vuonna 1991, maapallon keskilämpötila lämpötila laski noin 0,4 asteella parin vuoden ajaksi. Purkaus syöksi ilmakehään suuria määriä rikkiyhdisteitä.

IPCC-ilmastopaneeli on myös varoittanut, että rikkidioksidin viemisellä ilmakehään voi olla kielteisiä vaikutuksia monsuunisateiden rytmiin Afrikassa ja Aasiassa, Suuri osa maailman ruokatuotannosta on riippuvaien monsuunisateista.

Aiempien raporttien mukaan aukko otsonikerroksessa pohjoisen pallonpuoliskon yläpuolella tulee korjaantumaan 2030-luvulla, kun taas suurempi aukko Etelämantereen yläpuolella umpeutuu 2060-luvulla.

Vuonna 1987 noin 200 valtiota sopi Montrealin pöytäkirjassa otsonia tuhoavien CFC-yhdisteiden tuotannon ja käytön rajoittamisesta ja lopettamisesta. Tämä sopimus kantaa nyt YK:n raportin mukaan hedelmää.