Onko karjatalous oikeasti ilmasto-ongelma?
Maidon ja lihan tuotanto mainitaan usein ilmasto-ongelmana, mutta ovatko nautojen röyhtäilyt ja pierut oikeasti verrattavissa muihin kasvihuonekaasupäästöihin?

Nautojen ruoansulatuselimistössä, etenkin sen neljästä mahasta kahdessa ensimmäisessä, pötsissä ja verkkomahassa, syntyy metaania. Metaani pääsee ilmakehään, kun nauta röyhtäilee ja piereskelee. Sitä vapautuu myös lannasta, mutta suurin nautaperäisen metaanin lähde ovat röyhtäykset.
Myös ihmiskeho tuottaa metaania, mutta paljon vähemmän. Lehmästä vapautuu vuodesta 100 kiloa metaania, ihmisestä 100 grammaa.
Metaani eli CH4 on lyhytikäinen mutta raju kasvihuonekaasu. 20 vuoden aikavälillä se lämmittää ilmakehää 87 kertaa niin paljon kuin hiilidioksidi. Onneksi metaania on ilmakehässä paljon vähemmän kuin hiilidioksidia.
1,5 miljardia lehmää röyhtäilee metaania
Ilmakehän metaanipitoisuus on kasvanut lähes 160 prosenttia siitä, kun ihminen alkoi toden teolla tuottaa kasvihuonekaasuja. Samaan aikaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut puolella.