Shutterstock

Miten ilmastoystävällinen äitienpäiväkimppu on?

Miten paljon kukkien tuotanto saastuttaa? Miten voin varmistua siitä, että äitienpäiväkimppuni on ilmastoystävällinen?

Äitienpäiväkimppu ei ole hyväksi ilmastolle.

Vaikka kukat ovatkin kauniita ja tuoksuvat ihanalle, kukkien tuotannon yllä leijailee synkkä kasvihuonekaasupäästöjen varjo.

Ruuantuotanto saa usein osakseen kovaa arvostelua suurista kasvihuonekaasupäästöistä, mutta kukkien tuotannon päästöistä ei juurikaan puhuta.

Leikkokukkien maailmanlaajuinen tuotanto on valtava bisnes, jonka arvo vuonna 2020 oli lähes 30 miljardia euroa. Vuonna 2027 kansainvälisen kukkakaupan arvioidaan kasvavan niin, että arvo olisi jo 40 miljardia euroa.

Kukkia tuodaan Keniasta ja Kolumbiasta

Yhdysvallat tuo leikkokukkia esimerkiksi Kolumbiasta ja Ecuadorista, kun taas eurooppalaiset saavat suuria kukkatoimituksia Keniasta.

Pitkät kuljetusmatkat ovat suurin syy siihen, että kukkateollisuus aiheuttaa paljon päästöjä.

Jotta kukat eivät kuihtuisi, ne kuljetaan lentorahtina ja kylmäkuljetuksena. Kylmät olosuhteet pidentävät kukan elinkaarta, mutta samalla se tarkoittaa sitä, että lentokone tarvitsee normaalia enemmän polttoainetta ja aiheuttaa siten enemmän CO2-päästöjä.

Vuonna 2018 kukkien tuonti Kolumbiasta Yhdysvaltoihin ystävänpäivän aikaan aiheutti noin 360 000 tonnin CO2-päästöt. Määrä vastaa noin 78 000 henkilöauton vuosittaisia päästöjä.

Tämän päälle tulevat vielä kohdemaan sisäisten kukkakuljetusten päästöt.

Jos haluat tehdä ympäristöteon, osta mahdollisimman lähellä tuotettuja kukkia äidille ja kaikille muille, jotka ovat kukkakimppunsa ansainneet.

31,1 kg – niin paljon CO2-päästöjä syntyy, kun kukkakimppu, jossa on 11 Alankomaissa ja Keniassa kasvatettua kukkaa, kuljetetaan Britanniaan. Jos kukat ovat paikallista tuotantoa, CO2-päästöjen määrä on 3,3 kg.