Shutterstock
Lampaan silmä läheltä

Mikä elintarvike kuormittaa ilmastoa eniten?

Ruoantuotanto aiheuttaa lähes 40 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Mikä maataloudessa kuormittaa eniten ilmastoa?

Elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa 37 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Uusien laskelmien mukaan se tuottaa vuodessa 17,3 miljardia tonnia hiilidioksidia, mikä on 19 kertaa niin paljon kuin ilmailu.

Maatalouden ilmastokuormitus johtuu pääasiassa eläinten kasvatuksesta, joka aiheuttaa yli puolet päästöistä.

Eri elintarvikkeiden ilmastovaikutuksen vertailemiseksi kaikki kasvihuonekaasut muunnetaan hiilidioksidi- eli CO2-ekvivalenteiksi. Esimerkiksi metaanin vaikutus ilmoitetaan vastaavan lämmittävän vaikutuksen aiheuttavana CO2-määränä.

1. Lammas

Lampaat laiduntavat
© Shutterstock

Ilmastovaikutus: 21,4 kg CO2-ekv. per kg
Lammas on märehtijä, jonka ruoansulatuksessa syntyy metaania. Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, joka lämmittää ilmakehää 25 kertaa niin paljon kuin CO2.

1 lammaskilon tuotanto aiheuttaa yhtä suuret CO2-päästöt kuin 107 perunakilon tai 26 kaurakilon tuotanto.

2. Hummeri

Kalastaja lajittelee hummereita pyynnin jälkeen
© Shutterstock

Ilmastovaikutus: 20,2 kg CO2-ekv. per kg
Kalastusalukset kuluttavat suuria määriä dieselöljyä, ja troolikalastus kauempana rannasta hummereiden elinalueella tuottaa enemmän CO2-päästöjä kuin kalastus rannan lähellä.

Hummeri on tosin harvinaista herkkua, ja sen ilmastovaikutus on siksi pienempi kuin esimerkiksi sianlihan tuotannon.

3. Naudanliha

Teurastamo naudanliha
© Shutterstock

Ilmastovaikutus: 13,9 kg CO2-ekv. per kg
Naudankasvatuksessa syntyy pääasiassa metaania, ja vaikka naudanlihan ilmastovaikutus on pienempi kuin lampaan tai hummerin elintarvikekiloa kohti, metaania syntyy suurempia määriä.

118 miljoonaa tonnia naudanlihaa, joita maailmassa tuotettiin vuonna 2019, aiheuttivat noin 1 640 miljoonaa CO2-tonnia vastaavat päästöt.

Tunnetko maailman suurimmat ilmaston kuormittajat? Lue artikkelimme siitä, mitkä tuottavat eniten CO2-päästöjä – saatat yllättyä.

4. Voi

Meijerin työntekijä ja voikasat
© Shutterstock

Ilmastovaikutus: 10,6 kg CO2-ekv. per kg
Naudan lihan tavoin maitotuotteiden päästöt aiheutuvat pääosin naudoista, jotka tuottavat päivässä 200–650 grammaa metaania.

Voin valmistus kuormittaa ilmastoa enemmän kuin muiden maitotuotteiden, sillä 1 voikilon tuottamiseen vaaditaan 20 litraa maitoa.

5. Katkaravut

Pakastettuja katkarapuja
© Shutterstock

Ilmastovaikutus: 10,5 kg CO2-ekv. per kg

Pakastetut kuoritut katkaravut kuormittavat ilmastoa, koska niiden pitkään säilyttämiseen pakasteessa kuluu paljon energiaa.

Lisäksi kalastus kasvattaa CO2-päästöjä, koska hummerin tavoin katkarapujen hankkimiseen kuluu polttoainetta etenkin syvässämeressä.