Shutterstock

Maaperä vuotaa hiilidioksidia: Miljardeja hiilitonneja vapautumassa ilmakehään

230 miljardia tonnia hiilidioksidia – neljä kertaa kaikki Kiinan hiilidioksidipäästöt historian aikana – on pihisemässä maaperästä ilmakehään. Uhka voidaan vielä torjua, jos ilmaston lämpeneminen saadaan pidettyä alle 2 asteessa.

Brittiläisen Exeterin yliopisto tuoreen tutkimuksen mukaan maaperän ylimmistä kerroksista voi vapautua ilmakehään 230 miljardia tonnia hiilidioksidia, jos ilmaston lämpenee kaksi astetta.

Määrä on tuplasti niin paljon kuin USA on tuottanut hiilidioksidipäästöjä sadan viime vuoden aikan. Tai neljä kertaa niin paljon kuin Kiina on kiihdyttänyt ilmastonmuutosta koko historiansa aikana.

Maaperässä hiili on yleensä orgaaniseen ainekseen sitoutuneena. Muun muassa mullassa on orgaanisia aineksia eli kasvien ja eläinten jäännöksiä, joita muun muassa kastemadot hajottavat ja sekoittavat muiden maaperän aineksiin.

Ajan mittaan mikrobit hajottavat orgaanisia aineksia yksinkertaisiksi yhdisteiksi, kuten hiilidioksidiksi, joka voi päätyä ilmakehään.

Näin hiili päätyy maaperään:

Video

Lämmin maa vapauttaa hiilidioksidia

Alhainen lämpötila hidastaa orgaanisten aineiden hajoamista niin kotona jääkaapissa kuin maaperässäkin. Kun lämpötila nousee, hajoaminen nopeutuu, koska mikrobit viihtyvät parhaiten lämpimässä. Lämpö saa mikrobit tuottamaan lisää ruoansulatusentsyymejä, jolloin ne syövät enemmän ja myös tuottavat enemmän hiilidioksidia.

Maapallolla on 2–3 kertaa niin paljon hiiltä kuin ilmakehässä on hiilidioksidia: noin 2 500 miljardia tonnia. Siksi tutkijat ovat olleet epävarmoja siitä, miten herkästi maaperästä vapautuvan hiilidoksidin määrä seuraa lämpötilan vaihteluja.

Tähän asti tutkijat ovat arvelleet, että mahdollinen maaperästä vapautuva hiilimäärä olsi 120 miljardia tonnia. Exeterin yliopiston tutkijoiden uusi malli on nyt korvannut tämän arvion.

Tätä maapallon lämpenemisestä seuraa:

Video

Uusi malli sulkee pois pahimman mahdollisen vaihtoehdon, mutta...

Brittitutkijoilla on myös hyviä uutisia. Uuden mallin pohjalta voidaan heidän mukaan sulkea pois kaikkein pahimmat vaihtoehdot, joihin aikaisemmat mallit viittasivat.

Huono uutinen taas on se, että jos ilmaston lämpeneminen ylittää kriittisen 2 asteen rajan ja 230 miljardia tonnia hiiltä pääsee ilmakehään, tilanne on äärimmäisen vakava.

Jotta ilmastonmuutos saadaan pidettyä alle 2 asteessa, kuten Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittajamaat ovat luvanneet, on ripeästi luovuttava fossiilisten polttoaineiden käytöstä. kehitettävä uusiutuvia päästöttömiä energianlähteitä ja löydettävä keinoja sitoa ja varastoida ilmakehän hiilidioksidia.

Kiina, Japani ja Etelä-Korea ovat äskettäin julistaneet aikovansa olla hiilineutraaleja ennen vuotta 2060. Yhdysvaltojen odotetaan palaavan ilmastotoimien tielle, kun Joe Bidenin presidenttikausi alkaa.

Haluatko tietää hiilidioksidijalanjälkesi? Tutustu CO2-laskimeen!