Vuonna 2022 Uudesta-Seelannista matkasi 24 tutkijan ryhmä kartoittamaan meren virtauksia, jäätikön sulamisvesiä ja ilmastonmuutoksen ilmenemistapoja. Kuvat kertovat tutkimusretken eri vaiheista.

1. Lentämällä perille
Uusiseelantilaisten tutkijoiden määränpää oli Rossin jäälautta, joka vastaa pinta-alaltaan Ranskaa. Loppumatkaa varten lentokone tankattiin polttoaineella, jonka raskainta kalustoa maitse kuljettanut ryhmä oli jättänyt jälkeensä.

2. Teltat upposivat
Jokaisella 24 tutkijalla oli oma teltta, jossa tarkeni yöpyä muun muassa lämpöpatjan ansiosta. Koska teltat lämpenivät etenkin kesäkuukausina, ne vajosivat hitaasti lumeen ja jäähän.

3. Kuuma vesi puhkaisi reiän
Lauttajäähän tehtiin aukko kuumavesiporaustekniikalla, jonka toiminta perustuu noin 90-asteiseen veteen. Poraaminen oli vaativaa työtä, sillä porauslaite uhkasi jäätyä kiinni ja kaataa koko tutkimushankkeen.

4. Kojeet keräsivät tietoa
Mereen laskettiin lauttajäähän tehdyn reiän kautta erilaisia tutkimusvälineitä, kuten veden virtauksia mittaavia antureita ja merenpohjasta poraamalla näytteitä ottavia laitteita.

5. Eläimistö aiheutti yllätyksen
Kun jään läpi ujutettiin kamera, se paljasti, että meressä eli valtavasti äyriäisiä. Tutkijoita hämmästytti se, että kylmässä ympäristössä, johon ei tule lainkaan auringonvaloa, voi esiintyä näin paljon eläimiä.

6. 3D-kuvat paljastivat jään rakenteen
Moottorikelkalla vedettiin hitaasti tutkalaatikoita jäätä pitkin. Tavoitteena oli kartoittaa kolmiulotteisesti eri jääkerrokset. Jäämallit auttavat selvittämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia Etelämantereella.
7. Rahtikoneella kotiin
Hercules-nimellä tunnettu Lockheed C-130 -kone vei tutkijat takaisin Uuteen-Seelantiin. Huoltolentoja varten varustetussa potkuriturbiinikoneessa ei päässyt varsinaisesti nauttimaan matkustusmukavuudesta.