Craig Stevens/NIWA
6 boring fortsat

Lauttajään alla näkyi kuhinaa

Uusiseelantilaiset tutkijat tekivät 500 metriä syvän reiän ja paljastivat Antarktiksen merijään alta hämmästyttävän eliöyhteisön.

Vuonna 2022 Uudesta-Seelannista matkasi 24 tutkijan ryhmä kartoittamaan meren virtauksia, jäätikön sulamisvesiä ja ilmastonmuutoksen ilmenemistapoja. Kuvat kertovat tutkimusretken eri vaiheista.

Forskere fragtes til ishylde
© Craig Stevens/NIWA

1. Lentämällä perille

Uusiseelantilaisten tutkijoiden määränpää oli Rossin jäälautta, joka vastaa pinta-alaltaan Ranskaa. Loppumatkaa varten lentokone tankattiin polttoaineella, jonka raskainta kalustoa maitse kuljettanut ryhmä oli jättänyt jälkeensä.

Telte smelter sneen
© Craig Stevens/NIWA

2. Teltat upposivat

Jokaisella 24 tutkijalla oli oma teltta, jossa tarkeni yöpyä muun muassa lämpöpatjan ansiosta. Koska teltat lämpenivät etenkin kesäkuukausina, ne vajosivat hitaasti lumeen ja jäähän.

Varmt vand borer ned til havet
© Craig Stevens/NIWA

3. Kuuma vesi puhkaisi reiän

Lauttajäähän tehtiin aukko kuumavesiporaustekniikalla, jonka toiminta perustuu noin 90-asteiseen veteen. Poraaminen oli vaativaa työtä, sillä porauslaite uhkasi jäätyä kiinni ja kaataa koko tutkimushankkeen.

Sensorer henter data fra havet
© Craig Stevens/NIWA

4. Kojeet keräsivät tietoa

Mereen laskettiin lauttajäähän tehdyn reiän kautta erilaisia tutkimusvälineitä, kuten veden virtauksia mittaavia antureita ja merenpohjasta poraamalla näytteitä ottavia laitteita.

Uventet liv dukker op i dybet
© Craig Stevens/NIWA

5. Eläimistö aiheutti yllätyksen

Kun jään läpi ujutettiin kamera, se paljasti, että meressä eli valtavasti äyriäisiä. Tutkijoita hämmästytti se, että kylmässä ympäristössä, johon ei tule lainkaan auringonvaloa, voi esiintyä näin paljon eläimiä.

3D-billeder viser isens opbygning
© Craig Stevens/NIWA

6. 3D-kuvat paljastivat jään rakenteen

Moottorikelkalla vedettiin hitaasti tutkalaatikoita jäätä pitkin. Tavoitteena oli kartoittaa kolmiulotteisesti eri jääkerrokset. Jäämallit auttavat selvittämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia Etelämantereella.

7. Rahtikoneella kotiin

Hercules-nimellä tunnettu Lockheed C-130 -kone vei tutkijat takaisin Uuteen-Seelantiin. Huoltolentoja varten varustetussa potkuriturbiinikoneessa ei päässyt varsinaisesti nauttimaan matkustusmukavuudesta.