Shutterstock

Koronavirus voi johtaa suurimpaan CO2-päästöjen laskuun yhdessä vuodessa

Tehtaat, autot ja lentokoneet seisovat kaikkialla maailmassa. Ja se näkyy hiilidioksidipäästöissä. Planeettamme on nyt lähellä sitä CO2-päästötasoa, jolla lämpötilan nousu voitaisiin pitää kurissa.

Koronaviruspandemia on johtanut siihen, että liikenteen määrä on pienentynyt, lentoliikenne on lähes pysähdyksissä ja kaupunkien ilma on puhtaampi kuin pitkään aikaan. Nyt on laadittu ensimmäiset arviot siitä, miten suuri koronavuoden ilmastovaikutuksesta voi tulla.

Brittiläinen Carbon Brief -järjestö on julkaissut analyysin, joka perustuu maailmanlaajuiseen dataan viime kuukausien energiankulutuksesta. Sen mukaan koko maailman CO2-päästöt pienenisivät vuonna 2020 kaikkiaan 2 000 miljoonalla tonnilla.

Se vastaa 5,5 prosentin laskua, mikä on todella paljon. Itse asiassa kyseessä voi olla historian suurin hiilidioksidipäästöjen lasku.

Pandemia ei voi yksin pelastaa ilmastoa

Päästöjen laskua voidaan verrata toisen maailmansodan loppuvuosiin 1944–1945, jolloin päästöt vähenivät 845 miljoonaa tonnia, ja vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamaan laskuun, jolloin CO2-päästöt pienenivät 440 miljoonalla tonnilla.

Historiallinen päästöjen lasku ei kuitenkaan yksin riitä siihen, että maailman lämpötilan nousu saataisiin pysymään alle 1,5 asteen eli Pariisin ilmastosopimuksen ideaaliskenaarion tasolla, jolla maapallo välttäisi ilmaston lämpenemisen pahimmat seuraukset.

Sen saavuttamiseen tarvittaisiin vuotuinen 7,6 prosentin lasku seuraavan kymmen vuoden ajan.

Vihreän energian kasvulla lienee osuutta asiaan

Carbon Brief -järjestön analyysi perustuu kattaviin tietoihin Kiinasta, USA:sta, Intiasta ja Euroopasta sekä maailman öljysektorilta.

Tiedoista on saatu kuva liikenteen, ilmailun, teollisuustuotannon ja muiden oleellisten indikaattoreiden CO2-päästöistä. Yhdessä ne muodostavat 76 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, joten Carbon Brief uskoo, että analyysi kuvaa hyvin todellista tilannetta.

Järjestö kuitenkin korostaa, että analyysi on vain arvio. On mahdotonta tehdä tarkkoja ennusteita, sillä tällä hetkellä emme vielä tiedä, miten pandemiakriisi kehittyy ja miten pitkään se jatkuu.

Aivan tarkkaan ei myöskään voida nimetä hiilidioksidipäästöjen laskuun johtaneita syitä.

Vihreän energian osuus oli nimittäin jo hyvässä kasvussa ennen koronakriisiä, ja auringonpaiste ja tuulinen sää lisäsivät aurinko- ja tuulienergian tuotantoa vuoden ensimmäisinä kuukausina.