The Ocean Cleanup

Jätti-imurit poistavat muovia merestä

Parannettu versio jättimäisestä muovi-imurista ryhtyy nyt poistamaan roskia Tyynestämerestä. Muovintappaja on nyt entistä kevyempi ja se liikkuu aiempaa versiota nopeammin.

300 miljoonaa tonnia. Niin paljon muovia heitetään joka vuosi luontoon.

Muovia kasautuu myös meriin, ja tällä hetkellä arvioidaan, että noin viisi biljoonaa muovinpalasta kelluu valtamerissä.

Kesäkuun aikana The Ocean Cleanup-järjestö laskee vesille uuden ja parannetun version kelluvasta puomilaitteesta, jonka on määrä imuroida muovijätettä pohjoisella Tyynellämerellä.

Uusi veriso – System 001/B – on kehitetty vuonna 2018 toimintasa aloittaneesta laitteesta. Muovi-imurin toimintaa on tehostettu kahdella tavalla:

Parannus 1: Nopeus

Puomien ongelmana on ollut se, että ne eivät ole kyenneet liikkumaan nopeammin tai hitaammin kuin vedessä kelluva muovi. Kun nopeutta nyt voidaan muunnella, muovinpalasten on yhä vaikempaa päästä karkuun puomien syleilystä.

Siksi The Ocean Cleanup asentaa nyt imurin eteen poijuja, joihin tuuli tarttuu. Niiden avulla puomi liikkuu vedessä entistä nopeammin ja tasaisemmin.

Parannus 2: Yksinkertaisuus

Ensimmäisen version käyttökokemukset osoittavat, että myrsky ja aallot voivat vääntää puomeja pois paikoiltaan.

Rasituksen välttämiseksi Ocean Cleanup on nyt poistanut puomista muoviesteen niin, että osat eivät hankaa toisiaan vasten.

Puomia on myös kevennetty poistamalla siitä sähkölaitteia ja vakauttamiselementtejä.

© The Ocean Cleanup

Näin se toimii: Kelluvat puomit nappaavat muovia

Imuri toimii kuten keinotekoinen rannikko. Se imee muovia kelluvien puomien avulla kolme metriä pinnan alla sijaitsevaan säiliöön.

Järjestelmä ajelehtii merellä tuulen, aaltojen ja merivirtojen voimalla. Koska säiliö painuu 600 metriä pitkän puomin keskellä muita osia syvemmälle, laite taipuu meressä u:n muotoon.

VIDEO – Menetelmän periaatteet 2 minuutissa:

Tuuli ja aallot kuljettavat puomia nopeammin kuin muoviroskia, joten muovi kerääntyy säännöllisesti tyhjennettävään säiliöön.

Koska järjestelmä kelluu pinnalla, se kerää vain muovia ja eläimet voivat uida sen alitse.

Poistaa 50 % Tyynenmeren muovista 5 vuodessa

Jos imuri näyttää toimivan The Ocean Cleanup -järjestön toiveiden mukaisesti, laitteistoja asennetaan jatkossa lisää ja vähitellen myös puomeja pidennetään.

Keksijän mukaan jo 60 muovi-imuria voi poistaa viiden vuoden kuluessa 50 prosenttia Tyynenmeren jätepyörteessä kelluvista 1,8 biljoonasta muovinpalasesta.