Qatarin jalkapallon MM-kisoja on mainostettu lajin ensimmäisinä hiilineuraaleina maailmanmestaruuskisoina. Väite on saanut runsaasti kritiikkiä.
Silti sekä Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa että isäntämaa pitävät kiinni kannastaan, että tapahtuma on ilmastoneutraali.
Perusteluksi kerrotaan, että Qatar kompensoi kisojen ilmastokuormitusta ostamalla päästöoikeuksia ja tekemällä muita hiilijalanjälkeä pienentäviä toimenpiteitä.
Fifa on arvioinut, että kisojen päästöt ovat 3,6 miljoonaa hiilidioksiditonnia.
Monien tutkijoiden mukaan arvio on tehty reilusti alakanttiin.
”Kun kävimme luvut läpi, tulimme siihen tulokseen, että päästöt todennäköisesti ovat 10 miljoonan tonnin luokkaa”, sanoo brittiläinen ilmastotutkija Mike Berners-Lee BBC:n haastattelussa.
Päästöt tuplaantuneet edellisistä MM-kisoista
Vaikka Qatarin kisojen päästöt olisivat Fifan ilmoittamalla tasolla, niissä ei silti olisi paljon ilon aihetta.
Fifan ilmoittama 3,6 miljoonaa tonnia on nimittäin kaksi kertaa niin paljon kuin vuoden 2018 MM-kisoissa, jotka järjestettiin Venäjällä.
Vuonna 2014, jolloin kisat pidettiin Brasiliassa, päästöjä syntyi 2,72 miljoonaa tonnia. Vuonna 2010 järjestettyjen Etelä-Afrikan kisojen hiilijalanjälki oli 2,75 miljoonaa tonnia.
Energiansäästötoimenpiteitä
Yksi seikka, joka on herättänyt paljon keskustelua kisojen tiimoilta, ovat stadionien massiiviset ilmastointilaitteistot.
Vaikka ilmastointilaitteiden sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla, moni on pitänyt avostadionien viilentämistä ilmastointilaitteilla kerskakulutuksena.
Qatarilaiset ovat torjuneet arvostelun ja huomauttaneet muun muassa, että ilmastointilaitteiden puhaltama viileä ilma otetetaan talteen istuimien alla olevilla laitteilla ja käytetään uudestaan.
On edelleen epäselvää, miten paljon stadionien ja muiden tilojen ilmastointi aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.
Ympäristöjärjestöjen mukaan kisojen suurin päästöjen aiheuttaja on lentoliikenne. Sen ilmastokuormitus on niin suuri, että sitä ei voi korvata yksinkertaisesti ostamalla joukoittain päästöoikeuksia.
”Koko ajatus omien hiilidioksidipäästöjen kuittaamisesta päästöoikeuksia ostamalla on silmänkääntötemppu. Todellinen ilmastoteko on vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä”, sanoo Greenpeacen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Julien Jreissati Deutsche Wellen haastattelussa.
Toinen seikka, jonka ympäristövaikutukset ovat puhuttaneet paljon, on nurmikenttien kastelu. Siihen kuluu lämpimään aikaan jopa 50 000 litraa makeaa vettä päivässä. Qatarilaisten mukaan kasteluvesi on kierrätetty kansainvälisen ohjeistuksen mukaan, mutta esimerkiksi brittiläisen The Guardian -lehden urheilutoimittaja Paul MacInnes ei ole vakuuttunut.
”Kuumuuden takia kenttien ylläpitoon kuluu valtava määrä makeaa vettä vuodessa. Vaikka vesi olisi kierrätettyä, se ei muuta sitä tosiasiaa, että jalkapalloa pelataan nurmikolla keskellä aavikkoa.”
Lupauksia on annettu ennenkin
Urheilutapahtumien vastuullisuus on puhuttanut ennenkin. Esimerkiksi Euroopan jalkapalloliitto UEFA on ilmoittanut pyrkivänsä kisojensa hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Liitto on myös kehottanut jalkapalloystävien vähentämään omia päästöjään.
Fifa ilmoittu Glasgow'n ilmastokokouksessa vuonna 2021 pyrkivänsä hiilineutraaliksi vuoteen 2040 mennessä.
”Jalkapallon vaikutusvaltaa voitaisiin käyttää kiinnittämään yleisön huomio ilmastonmuutokseen. Meillä on iso ja tarkkaavainen yleisö, ja meidän velvollisuutemme on levittää viestiä”, sanoi Fifan neuvoston jäsen Isha Johansen vuonna 2021.
Tekoja puheen sijasta
Kisaturistien kuljettaminen lentokoneilla, mahtailevien stadionien ja muun infrastruktuurin rakentaminen ja viilentäminen ilmastointilaitteilla tekevät hiilijalanjäljen pienentämisestä vaikeaa.
Qatar ja kisojen järjestäjät ovat ratkaisseet ongelman ostamalla päästöoikeuksia. Ne antavat haltijalleen oikeuden tuottaa tietyn määrän hiilidioksidipäästöjä. Päästöoikeuksien hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Vaikka Qatar on sanonut olevansa valmis ostamaan tarvittavan määrän päästöoikeuksia ja päästökauppa on kansainvälisesti hyväksytty kompensaatiokeino, kaikki eivät pitä sitä todellisena hiilineutraalisuutena.
”Päästöoikeudet eivät poista hiilidioksidia ilmakehästä. Siksi on harhaanjohtavaa puhua kisoista hiilineutraaleina”, ilmastotutkija Mike Berners-Lee sanoo.