Ilmastonmuutos: Uhkana voimakas ketjureaktio
Kun maapallon lämpötila nousee, jäät sulavat ja merenpinta kohoaa. Tapahtumat voivat häiritä Maan geologista tasapainoa, vilkastuttaa vulkaanista toimintaa sekä aiheuttaa metaaniräjähdyksiä ja lukuisia maanjäristyksiä.

Heinäkuussa 2014 Koillis-Siperiaan Jamalin niemimaalle ilmestyi valtava kraatteri. Kahden viikon kuluttua muuallakin Siperian tundralla havaittiin kaksi vastaavaa kuoppaa.
Jopa 80-metrisiä maakuoppia selitettiin aluksi niin meteoriitti-iskuilla kuin asekokeillakin, mutta sitten geologit totesivat, etteivät autioille alueille ilmestyneet kraatterit olleet syntyneet suurella voimalla maahan iskeytyneestä esineestä, vaan ne olivat jälkiä pinnan alla sattuneista kaasuräjähdyksistä.
Kaasupommit piilevät jään alla
Kun lämpötilan nousu sulattaa Siperian, Kanadan ja Alaskan ikiroutaa, samalla sulavat jäätyneessä maassa olevat metaanivarastot. Koska metaanin tiheys on 164 kertaa niin suuri kuin jään, paine maassa kasvaa metaanin vapautuessa räjähdysmäisesti. Kun maanalaiset kaasupommit lopulta laukeavat, ne jättävät jälkeensä valtavia kraattereita.
Lue myös: 10 yllättävää ilmastonmuutoksen seurausta
Vastaavia kuoppia arvioidaan syntyvän koko arktiselle alueelle, kun lämpötila vielä kohoaa. Kraatterit ovat kuitenkin vain esimakua mittavista seurauksista, joita ilmaston lämpeneminen aiheuttaa.
Kaasut lämmittävät Maata
Ilmastonlämpeneminen johtuu siitä, että kasvihuonekaasujen, kuten metaanin ja hiilidioksidin, määrä ilmakehässä on kasvanut. Kaasut palauttavat osan Maan saamasta lämpösäteilystä ilmakehän alakerroksiin.
Suojakerros on tarpeen, sillä ilman sitä Maan ilmasto olisi noin 30 astetta kylmempi. Toisaalta jos kasvihuonekaasuja on ilmakehässä liikaa, maapallo ylikuumenee.