5 myönteistä näkökulmaa ilmastonmuutokseen

Lämpimämmät kesät, enemmän ruokaa ja vähemmän kuolonuhreja. Skandinaviassa asumisessa on puolensa ilmaston lämmetessä. Suurinta osaa muuta maailmaa ilmastonmuutos ei kuitenkaan naurata.

Global opvarmning ftw

LÄMPIMÄMMÄT KESÄT

Pohjois-Eurooppa ei ole profiloitunut ensisijaisesti rantalomakohteeksi. Karibian tunnelmat ovat kaukana hiekkarannoiltamme, ja sen harvan kerran, kun aurinko näyttäytyy, ilo loppuu yleensä lyhyeen, kun kylmä sadekuuro jo kastelee paidan.

Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen YTK:n mukaan koko maapallon ilmasto lämpenee 2,5–5,4 asteen verran vuoteen 2080 mennessä. Jos näin käy, voit jo alkaa hamstrata aurinkovoidetta ja uimapukuja lapsenlapsillesi.

Bleg mand bader

Maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen tekee Pohjois-Euroopastakin lämpimän kolkan, ja riittävä D-vitamiinin saanti on vihdoin turvattu.

Sään lämpenemisestä on kuitenkin iloa muillekin kuin auringonpalvojille.

YTK:n mukaan Pohjolan lämpimämmät kesät tuovat lisätuloja myös valtioiden kassaan maatalouden ja matkailuelinkeinon mahdollisuuksien parantuessa.

TOISAALTA...

Tilanne ei ole yhtä herkullinen kaikkialla. Espanjan, Italian ja Portugalin kaltaisissa maissa sääolot muuttuvat epävakaammiksi, mikä heikentää maatalouden kannattavuutta samalla kun kiinteistöjen arvon arvioidaan laskevan jopa 15 miljardia euroa vuodessa.

Ilmastonmuutoksella on siis Euroopassa vähintään kahdet kasvot.

JÄÄKAUSI ON PERUTTU

Ajatus uudesta jääkaudesta saa kylmät väreet vilistämään selkäpiitä pitkin. Edellisen kerran kylmä kausi koetteli meitä 1600-luvulla, kun Pohjois-Euroopan ja Pohjois-Amerikan joet jäätyivät ja tuhannet menehtyivät kylmän sään vuoksi.

Aiemmin tänä vuonna englantilaisen Northumbrian yliopiston matematiikan professori Valentina Zharkova arveli uuden jääkauden saapuvan Pohjois-Eurooppaan vuosien 2030 ja 2040 välillä. Teoria perustui Auringon lämpötilan laskuun, mutta siitä on sittemmin luovuttu.

Ilmaston maailmanlaajuisen lämpenemisen vuoksi koko maailman keskilämpötilan arvioidaan nousevan 1,3 astetta ennen vuotta 2030, joten uutta jääkautta ei ole odotettavissa, totesi Potsdamin yliopiston professori Georg Feulner Washington Post -lehdelle antamassaan haastattelussa.

Onko ilmaston maailmanlaajuinen lämpeneminen siis pelastava enkeli?

IKÄVÄ KYLLÄ...

Maapallon eläimille ilmaston lämpenemisestä koituu kohtalokkaat seuraukset. Seitsemäsosa kaikista eläimistä menehtyy, jos ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytetyksi.

Isbjørn på isflager

Jos pohjoisten ja eteläisten napa-alueiden jäätiköt sulavat, joudumme heittämään hyvästit useille eläinystävillemme, jotka elävät arktisilla alueilla.

Käsi sydämellä: mitä pahaa jääkarhut ovat tehneet ansaitakseen tämän?

RUOKAA KAIKILLE!

Totesimme jo, että Pohjois-Eurooppaan koittaa kohta ihanien kesäsäiden aikakausi. Eikä siinä ole vielä kaikki! Kun lämpö valtaa Pohjolan, syyskausikin pitenee, ja kohta meilläkin voidaan kerätä viinirypälesatoa olkihattu päässä.

Elintarviketuotantomäärät kasvavat kohisten, nälänhädästä jää vain muisto, ja sellaiset sanat kuin sota, kurjuus ja nälkävuodet poistuvat päivittäiskäytöstä.

TOISAALTA...

edellytyksenä on, että keksimme myös ratkaisun, jonka avulla tsunamien, hirmumyrskyjen ja kuivuuden kaltaiset, ilmaston maailmanlaajuisen lämpenemisen aiheuttamat katastrofit voidaan ehkäistä. Muussa tapauksessa voimme sanoa hyvästit sekä suurille satotoiveille että muillekin hyville asioille.

Varmaa kuitenkin on, että pienemmistä asioista syntyy sopu Pariisin ilmastokokouksessa. Onhan siellä kitkaton tunnelma...

VÄHEMMÄN KUOLONUHREJA

Huhut ihmiskunnan kuolemisesta sukupuuttoon ovat vahvasti liioiteltuja. Ainakin täällä Pohjolassa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmassa kuolee jo nyt vuosittain 150 000 ihmistä ilmastonmuutoksen vuoksi, joten kaipa jo siinä on riemun aihetta, jos on sattunut syntymään viileämmälle vyöhykkeelle.

Ilmastoperäisten kuolemantapausten määrä kasvaa tutkijoiden mukaan 40 prosenttia seuraavien 60 vuoden aikana esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa. Me pohjoisen asukkaat emme todennäköisesti koe vastaavaa ilmiötä.

Gammelt par hygger

Kööpenhaminan yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että lämpötilojen kohoaminen vähentää sydän- ja verisuonitauteja, hengityselinsairauksia ja aivojen verenkiertoon liittyviä sairauksia.

TOISAALTA…

kohdalle saattaa silti sattua kehnot kortit: voit sairastua esimerkiksi denguekuumeeseen. Tutkimustulosten mukaan ilmastonmuutostuo Aasian ja Afrikan trooppiset sairaudet Etelä-Eurooppaan ja siitä edelleen kohti pohjoista.

Viime vuosien aikana eteläisessä Euroopassa on jo tavattu denguen ja chikungunyan kaltaisten trooppisten kuumetautien tapauksia. Vielä ei tiedetä, kuinka pohjoiseen niiden leviäminen voi ulottua, joten vielä ei ole syytä paniikkiin. Denguekuumetta tulee maahamme toistaiseksi ainoastaan ikävinä matkatuliaisina.

POHJOISNAVASTA UUSI LOMAKOHDE

Todennäköisesti vain tosi karaistunut luontoihminen vaihtaa viikon aurinkoloman Kanarialla pohjoisten napa-alueiden hyiseen jäätikköviimaan.

Tulevaisuudessa tilanne saattaa kuitenkin olla toinen, ja pohjoisnavasta saattaa tulla koko perheen lomakohde.

Maapallon ilmaston lämpenemisen seurauksena pohjoisen karut olosuhteet muuttuvat leppoisammiksi ja matkailun kannalta houkuttelevammiksi, todetaan YK:n hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n lausunnossa.

Jäätiköiden vallassa olevat, luoksepääsemättömät alueet muuttuvat vuoteen 2050 mennessä matkailuun sopiviksi, ja ilmaston lämpeneminen helpottaa muiden muassa miekkavalaiden ja harmaavalaiden elämää. Tämä avaa uusia näkymiä esimerkiksi valassafarien järjestäjille.

TOISAALTA...