
Yhdysvaltojen ylle levittäytyi marraskuussa 2014 valtava jääkylmä ilmamassa. Wyomingin osavaltiossa, jossa 1. marraskuuta oli ollut vielä yli 22 astetta, lämpötila sukelsi 12. marraskuuta alle 32 pakkasasteeseen.
Samana talvena Bostonin suurkaupunkiin satoi kolme metriä lunta ja New Yorkissa Hudsonjoki jäätyi.
Tällaiset äärimmäiset talvet ovat viime vuosikymmeninä vain yleistyneet, minkä osoittaa laaja analyysi, joka on juuri julkaistu Science-lehdessä. Viimeksi sellainen koettiin tänä vuonna, kun äärimmäinen kylmyys muun muassa tappoi ainakin 111 ihmistä Texasissa.
40 vuoden satelliittidatan ja uusien ilmastomallien avulla analyysi pystyi myös paljastamaan äärimmäisten talvien syyn: se oli ilmastonmuutos.
Lämpö häiritsee ilmavirtauksia
Normaaliolosuhteissa ilma on pohjoisella napaseudulla talvella kylmää, ja alueella vallitsee vakaa matalapaine, joka pitää kylmän ilmamassan paikallaan. Matalapaineen reunamilla puhaltavat polaariset suihkuvirtaukset, jotka erottavat pohjoisen kylmät ja etelämpänä olevat lämpimät ilmamassat toisistaan.
Napaseudun lämpeneminen synnyttää pieniä lämpimämmän ilman taskuja, jotka heikentävät arktista matalapainetta ja saavat sitä kiertävän suihkuvirtauksen horjumaan reitillään. Suihkuvirtauksen mutkittelu päästää jääkylmää ilmaa valumaan etelämmäs ja aiheuttaa lumimyrskyjä.
Ilmastonmuutos selitettynä kahdessa minuutissa
Alla olevalla videolla esitetään maapallolla käynnissä olevan ilmastonmuutoksen pääperiaate. Katso video, niin tiedät, miksi ilmaston lämpeneminen tuo mukanaan lisää kuivuutta ja lisää tuhoisia hirmumyrskyjä.