Ilmastokriisi näkyy pian lautasella
YK arvioi, että ilmastonmuutos pienentää viljasatoja 30 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Nälkäkatastrofi voidaan ehkäistä, mutta se vaatii ruokailutottumusten muutoksia ja merenpohjan ottamista viljelykäyttöön.

Maapallolla on nyt yli kahdeksan miljardia ihmistä. Se on iso joukko suita ruokittavaksi.
Kehittyneiden viljelymenetelmien ja satoisien lajikkeiden ansiosta ruoantuotanto on tehostunut. Viime vuonna maailmassa tuotettiin neljä miljardia tonnia ruokaa. Jos se jaettaisiin tasan, kaikki saisivat vatsansa täyteen.
Tulevaisuudessa voi kuitenkin olla vaikeaa ylläpitää nykyistä tuotantotasoa. Ilmastonmuutos uhkaa tehdä isot peltoalat viljelykelvottomiksi. Tämä koskee etenkin maissi-, vehnä- ja riisipeltoja, jotka nykyään ruokkivat miljardeja ihmisiä.
Vaikka ilmastonmuutos myös tuo viljelylle suotuisat olot joillekin uusille alueille, ne eivät riitä korvaamaan menetettyjä.
Nälkäkatastrofin ehkäiseminen edellyttää uusia ruoantuotannon tapoja. Tutkijat ovatkin suunnanneet katseensa sekä avaruuteen että merenpohjaan.
Liika hiilidioksidi heikentää kasvien ravintoarvoja
Meneillään oleva ilmastonmuutos johtuu fossiilisten polttoaineiden – öljyn, kaasun ja hiilen – polttamisesta vapautuvasta hiilidioksidista. Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa, niin sanottu kasvihuoneilmiö kiihtyy.

Ennusteiden mukaan maissisadot pienenevät rajusti tällä vuosisadalla: punaisilla alueilla jopa 40 prosenttia.
”Kasvihuoneilmiö” voi kuulostaa hyvältä viljelyn kannalta: kasvihuoneessahan kasvit kasvavat yleensä hyvin. Kasvihuoneilmiö ei olekaan pelkästään huono asia.
Kasvit – niin vilja kuin orapihlaja-aitakin – tarvitsevat yhteyttääkseen ja kasvaakseen auringonvaloa, maaperän ravinteita ja ilmakehän hiilidioksidia. Jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa, periaatteessa kasvien kasvuolosuhteet paranevat.
Ihmisen näkökulmasta ongelma on se, että meille ei ole tärkeää pelkkä ruoan määrä. Ruoasta pitää saada myös muun muassa proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kun kasvin massa kasvaa rajusti, näiden ravinteiden osuus ei välttämättä lisäänny samassa suhteessa.
Riisi on yli kahden miljardin ihmisen tärkein ravinnonlähde. Nanjingissa Kiinassa toimivan maaperäntutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos uhkaa muun muassa riisin ravintoarvoja.
Kaikkien testattujen riisilajikkeiden ravintoarvot laskivat, kun ilman hiilidioksidipitoisuus nousi.
Tutkimuksessa testattiin koeoloissa 18 riisilajikkeen reaktioita siihen ilman hiilidioksidipitoisuuteen, joka maapallolla laskelmien mukaan vallitsee tämän vuosisadan lopulla.
Sadonkorjuun jälkeen ilmeni, että ilman hiilidioksidipitoisuuden kasvu pienensi riisin proteiini-, rauta-, sinkki- ja vitamiinipitoisuuksia.
Tutkijat eivät osaa vielä tarkasti selittää hiilidioksidipitoisuuden ja ravintoarvojen yhteyttä, mutta näyttää siltä, että nykyiset jalostetut viljakasvilajikkeet ovat riippuvaisia juuri tietystä maaperän ravinnetasapainosta ja ilman hiilidioksidipitoisuudesta.
Jos hiilidioksidin ja ravinteiden tasapaino järkkyy, kasvin tai kasvilajikkeen käyttökelpoisuus ravintona voi heikentyä.
Toisissa tutkimuksissa on havaittu, että myös muun muassa vehnän ja soijapavun ravintoarvot kärsivät, kun ilman hiilidioksidipitoisuus kasvaa. Tutkijat toivovat kuitenkin, että uuden tiedon pohjalta voidaan kehittää uusia lajikkeita, jotka sietävät hiilidioksidia nykyisiä paremmin.
Supervehnä sietää lämpöä
Ruokakasvien pitää kuitenkin sopeutua muuhunkin kuin hiilidioksidipitoisuuden kasvuun. Toinen iso muutos on yhä kuumempi ja kuivempi ilmasto, joka pienentää satoja ja kutistaa peltoalaa. Jo kahden asteen lämpötilan nousu voi puolitta vehnäpellon tuoton.
Kasvit kyllä sopeutuvat uusiin olosuhteisiin, mutta se tapahtuu hitaasti. Siihen voi mennä vuosituhansia. Nyt ilmasto muuttuu niin nopeasti, että kasveja on autettava. Niin esimerkiksi biologi Elizabete Carmo-Silva brittiläisestä Lancasterin yliopistosta on kollegoineen kehittänyt uuden vehnälajikkeen, joka kestää entistä paremmin korkeita lämpötiloja.

Kalaa ja kasviksia samasta laitoksesta
Pienestä pinta-alasta saadaan kaikki hyöty irti, kun kalaa ja kasveja kasvatetaan laitoksessa. Menetelmä on on ikään kuin kalankasvatuslaitoksen ja kasvihuoneen yhdistelmä.
Vehnäkasvin kasvua säätelee entsyymi, joka kiihdyttää kasvua päivänvalossa ja panee kasvin lepäämään illansuussa, kun valoa on vähän.
Tavallisessa vehnässä entsyymin lämmönsietokyky ei ole kaksinen: jos lämpötila on yli 30 astetta, entsyymi ei saa kasvua käynnistymään ja sato kärsii.
Carmo-Silva on yhdessä kollegojensa kanssa löytänyt toisen lämpöä kestävän entsyymin, ja muokannut sen laboratoriossa sellaiseksi, että se pystyy aktivoimaan vehnän kasvun.
Uuden kasvuentsyymin avulla biologit ovat tuottaneet uuden vehnälajikkeen, joka pystyy tuottamaan kunnon satoja jopa 35 asteen lämpötilassa.
Carmo-Silvan kollegoineen kehittämät uudet lajikkeet voivat tulevaisuudessa auttaa torjumaan ilmastokriisin aiheuttamaa ruokapulaa. Toinen keino on muokata viljelmiä niin, että nykyiset lajikkeet tuottavat niillä satoja, vaikka ilmasto lämpenee. Tähän on keskittynyt muun muassa tanskalaisyritys Nordic Harvest.

Kerrosviljelyssä kasviksia viljellään kasvihuoneessa useassa kerroksessa. Näin kasvihuoneen pinta-ala saadaan tehokkaaseen käyttöön.
Yritys on keskittynyt niin sanottuun kerrosviljelyyn eli kasvihuoneisiin, joissa on viljelyalustoja monessa kerroksessa. Kasvihuoneen olosuhteita säädellään tarkasti.
Auringon virkaa kasvihuoneessa toimittavat LED-lamput, ja mullan sijasta kasvien juuret ovat vedessä. Ravinteet johdetaan veteen. Koska puhtaassa vedessä ei ole tuholaisia tai kasvitauteja, viljelyssä ei tarvita torjunta-aineita.
Kasvihuone tuottaa puhtaita ja hyvin säilyviä elintarvikkeita. Satoa voidaan korjata 14 kertaa vuodessa, ja pinta-ala on tehokkaassa käytössä. Tuhannen neliömetrin kokoinen kasvihuone voi tuottaa kerrosviljelyllä yhtä paljon kuin 250 000 neliömetrin pelto.
Menetelmä on niin tehokas, että Nasa aikoo soveltaa sitä tulevilla Mars-lennoillaan. Avaruusaluksen kasvihuoneessa viljellyt kasvikset voivat täydentää astronauttien pakasteaterioita.
400 neliökilometriä merta Hollannin rannikon edustalla on varattu levän kasvatukseen.
Nykyään kerrosviljelyllä tuotetaan lähinnä kasviksia ja vihanneksia, kuten salaattia ja yrttejä. Menetelmä on kuitenkin muunnettavissa myös kasvihuoneviljelyn ja kalankasvatuksen yhdistelmäksi.
Yhdistetty kasvihuone ja kalankasvatuslaitos on suljettu järjestelmä, jossa vesi kiertää kasvien kasvualustojen ja kalankasvatusaltaan välillä ja kalat tuottavat ulosteissaan veteen kasvien tarvitsemia ravinteita.
Suurin vaikeus on säädellä kalojen ravinnonsaantia niin, että kasvien ja kalojen kasvu pysyy tasapainossa ja molempia kasvaa kylliksi.
Maanviljely lähtee merille
Ruoantuotantoa pyritään lisäämään myös viemällä maataloutta kalojen kotiseuduille eli veden alle.
Maapallon pinnasta 70 prosenttia on veden peitossa. Valtamerien keskisyvyys on lähes neljä kilometriä, mutta mannerten lähes miljoonan kilometrin pituisen rantaviivan tuntumassa on runsaasti matalikkoja, jotka sopivat hyvin ruoantuotantoon. Niiden avulla maapallon viljelyala voitaisiin moninkertaistaa.

Merilevää on käytetty ravinnoksi vuosituhansia. Uusilla kasvatusmenetelmillä leväntuotanto voidaan moninkertaistaa.
Merilevää eri muodoissaan on käytetty ruokana vuosituhansia. Sillä on myös monia etuja vaikkapa riisiin, maissiin tai vehnään verrattuna. Se ei esimerkiksi tarvitse keinokastelua, torjunta-aineita tai lannoitteita, ja se sisältää runsaasti proteiinia ja vitamiineja.
Lisäksi jotkin levälajit kasvavat erittäin nopeaksi. Levät myös edistävät muiden eliöiden elinolosuhteita, sillä niiden suojissa elää monia kasveja ja eläimiä.
Nykyään merilevää korjataan noin 35 miljoonaa tonnia vuodessa. Levän kasvatus on keskittynyt Aasiaan, mutta alankomaalainen yhteenliittymä North Sea Farmers kaavailee laajamittaisen leväntuotannon aloittamista myös Euroopassa.
North Sea Farmers on perustanut 12 kilometrin päähän Alankomaiden rannikosta koealueen, jossa se on jo joitakin vuosia testannut levän kasvattamista. Levä kasvaa pinnan alla kelluvissa putkissa, jotka on ankkuroitu merenpohjaan.
3 tapaa, joilla SINÄ voit vaikuttaa
Vaikka lämpötilan nousu ja muut ilmastonmuutoket eivät välittömästi huononna satoja Pohjoismaissa, mekin voimme osaltamme vaikuttaa ruoan riittävyyteen. Tässä kolme vinkkiä.

Kasvata osa ruoasta itse
Pienikin palsta voi tuottaa paljon syötävää. 25 neliömetrin perunamaa voi tuottaa vuodessa jopa 100 kiloa syötävää. Se vastaa kahden hengen talouden keskimääräistä vuosikulutusta. Papuja kasvattamalla voi saada vielä suuremman sadon.

Vaihda pihvi kalaan
Naudat ja siat syövät paljon. 77 prosenttia maatalouskäytössä olevasta pinta-alasta on laidunmaana ja siellä kasvatetaan rehua tuotantoeläimille, vaikka vain 18 prosenttia ihmisten ravinnon energiasta tulee lihasta. Meri- ja järvikala eivät vie viljelyalaa ruoantuotannolta.

Älä välitä ruoan ulkonäöstä
EU-maissa menee hukkaan joka vuosi lähes 100 miljoonaa tonnia käyttökelpoista ruokaa. Iso osa siitä on kasviksia ja hedelmiä, jotka ovat ehkä saaneet kuljetuksen aikana muutaman kolhun, mutta joiden maku ja ravintoarvot ovat edelleen hyvät.
Seuraavaksi leväfarmarit aikovat perustaa kaupallisen kasvatuslaitoksen, jonka pinta-ala on 1,6 miljoonaa neliömetriä. Siellä sadonkorjuu tapahtuu erikoisvalmisteisilla koneilla eikä käsin niin kuin monissa aasialaisissa levänkasvattamoissa.
Uusi leväfarmi on määrä sijoittaa lähelle merituulivoimapuistoa, jossa se ei häiritse laivaliikennettä. Vuosittaiseksi tuotantotavoitteeksi on asetettu reilu 1 000 tonnia.
Vedenalaisen maataloustuotantoon odotetaan kasvavan jo lähitulevaisuudessa. Alankomaissa aiotaan varata levän kasvatukseen 400 neliökilometrin kokoinen merialue. Sen on määrä tuottaa jopa 250 miljoonaa tonnia levää vuodessa.
Kaikkea merilevää ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi. Levästä voidaan valmistaa myös eläinten rehua, lannoitteita ja lääketeollisuuden raaka-aineita.
Levät myös sitovat hiilidioksidia tuplasti niin paljon kun vastaava ala metsää. Leväfarmi ei siis vain korvaa ilmastonmuutoksen kuivattamia peltoja, vaan se myös jarruttaa maapallon lämpenemistä ja peltomaan tuhoutumista.