Shutterstock
Hiilidioksidikuorma lentokonetta käytettäessä

Hiilidioksidilaskuri - Mittaa hiilidioksidikuormasi

Ihmiskunnan hiilidioksidipäästöillä on laajat ja vakavat seuraukset Maan ilmastolle. Ota selvää, kuinka paljon hiilidioksidia itse tuotat ja onko henkilökohtainen hiilidioksidikuormasi YK:n suositusten rajoissa vai ei.

Mittaa hiilidioksidikuormasi

Henkilökohtainen hiilidioksidikuormasi on arkisten valintojesi summa.

Ajatko autoa vai menetkö lähijunalla töihin? Syötkö lihaa joka päivä vai oletko kasvissyöjä? Lennätkö lomalla Yhdysvaltoihin vai lähdetkö pyörälomalle?

Selvitä CO2-laskurimme avulla, paljonko hiilidioksidia tuotat ja pysyykö hiilijalanjälkesi YK:n ilmastopaneelin IPCC:n suositusten rajoissa.

Hiilidioksidilaskuri

Tieteen Kuvalehden hiilidioksidilaskuri antaa käsityksen hiilidioksidikuormastasi ja kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärästä eli hiilidioksidiekvivalentista (CO2e).

Hiilidioksidilaskuri

Hiilidioksidilaskuri antaa arvion hiilidioksidikuormastasi.

Luvut ja välilaskelmat perustuvat eri osa-alueiden, esimerkiksi vaatetuksen, ravinnon ja liikenteen, hiilidioksidipäästöistä tehtyihin tutkimuksiin. Täydellinen lähdeluettelo on alla.

Laskelmissa ei jaeta kuormaa yksittäisten henkilöiden kesken. Esimerkiksi emme ole ottaneet huomioon autolla ajettaessa muita matkustajia, vaikka kuljettaisit mukanasi töihin työkavereita.

Joitakin poikkeuksia on: esimerkiksi julkisessa liikenteessä on käytetty arviota, jossa päästöt on tasattu matkustajille.

Kodin hiilidioksidikuormassa on lähtökohtana kaksi henkilöä per talous. Jos taloudessasi asuu enemmän henkilöitä, hiilidioksidikuormasi on todellisuudessa korkeampi kuin hiilidioksidilaskurin antama arvio.

HUOM! Kg CO2 per kWh vaihtelee vuoden mittaan. Laskuri käyttää lukuja, jotka on päivitetty 8. joulukuuta 2021.

Julkisen kulutuksen hiilidioksidipäästöt

CO2-laskuri ei laske julkisen kulutuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä henkilökohtaiseen hiilidioksidikuormaasi.

Julkinen kulutus tarkoittaa esimerkiksi sairaaloiden, laitosten ja infrastruktuurin kulutusta. Suomessa julkisen kulutuksen hiilidioksidipäästöjen arvioidaan olevan yli 9 miljoonaa tonnia vuodessa.

Laskelmaan, joka kertoo, miten maailman hiilidioksidipäästöt jakautuvat kunkin asukkaan osalle, sisältyy kaikki julkinen kulutus. Toisin sanoen jos julkisen kulutuksen osuutta vähennetään, jokaisen yksittäisen asukkaan tuottamien päästöjen raja nousee.

Ruoan osuus hiilidioksidipäästöistä

Ruoallasi on usein suurin osuus hiilidioksidipäästöjä aiheuttavassa kulutuksessasi.

Jos syöt lihaa jokaisena viikonpäivänä, tuotat yli kaksi tonnia hiilidioksidia jo ruokavaliollasi. Vegaaninen ravinto on ilmaston kannalta paras, mutta se ei tarkoita sitä, että hiilidioksidipäästöjä ei syntyisi lainkaan, vaikka täysin välttäisit eläinperäisiä tuotteita.

Hiilidioksidipäästöjä syntyy, jos esimerkiksi syöt hedelmiä ja vihanneksia, jotka on kasvatettu toisella puolen maapalloa ja kuljetettu sieltä. Lisäksi hiilidioksidipäästöjä syntyy kasvihuoneviljelystä ja keinolannoitteiden käytöstä.

Hiilidioksidilaskuri ei ota huomioon sitä, että mahdollisesti nautit vuodenaikojen mukaista ravintoa. Vuodenaikojen mukainen ruokavalio vähentää hiilijalanjälkeäsi.

Hiilidioksidilaskurissa käytetyt lähteet

Tähän on koottu lähteet, joihin Tieteen Kuvalehden hiilidioksidilaskuri perustuu: