Mittaa hiilidioksidikuormasi
Henkilökohtainen hiilidioksidikuormasi on arkisten valintojesi summa.
Ajatko autoa vai menetkö lähijunalla töihin? Syötkö lihaa joka päivä vai oletko kasvissyöjä? Lennätkö lomalla Yhdysvaltoihin vai lähdetkö pyörälomalle?
Selvitä CO2-laskurimme avulla, paljonko hiilidioksidia tuotat ja pysyykö hiilijalanjälkesi YK:n ilmastopaneelin IPCC:n suositusten rajoissa.
Hiilidioksidilaskuri
Tieteen Kuvalehden hiilidioksidilaskuri antaa käsityksen hiilidioksidikuormastasi ja kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärästä eli hiilidioksidiekvivalentista (CO2e).
Hiilidioksidilaskuri
Hiilidioksidilaskuri antaa arvion hiilidioksidikuormastasi.
Luvut ja välilaskelmat perustuvat eri osa-alueiden, esimerkiksi vaatetuksen, ravinnon ja liikenteen, hiilidioksidipäästöistä tehtyihin tutkimuksiin. Täydellinen lähdeluettelo on alla.
Laskelmissa ei jaeta kuormaa yksittäisten henkilöiden kesken. Esimerkiksi emme ole ottaneet huomioon autolla ajettaessa muita matkustajia, vaikka kuljettaisit mukanasi töihin työkavereita.
Joitakin poikkeuksia on: esimerkiksi julkisessa liikenteessä on käytetty arviota, jossa päästöt on tasattu matkustajille.
Kodin hiilidioksidikuormassa on lähtökohtana kaksi henkilöä per talous. Jos taloudessasi asuu enemmän henkilöitä, hiilidioksidikuormasi on todellisuudessa korkeampi kuin hiilidioksidilaskurin antama arvio.
HUOM! Kg CO2 per kWh vaihtelee vuoden mittaan. Laskuri käyttää lukuja, jotka on päivitetty 8. joulukuuta 2021.
Julkisen kulutuksen hiilidioksidipäästöt
CO2-laskuri ei laske julkisen kulutuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä henkilökohtaiseen hiilidioksidikuormaasi.
Julkinen kulutus tarkoittaa esimerkiksi sairaaloiden, laitosten ja infrastruktuurin kulutusta. Suomessa julkisen kulutuksen hiilidioksidipäästöjen arvioidaan olevan yli 9 miljoonaa tonnia vuodessa.
Laskelmaan, joka kertoo, miten maailman hiilidioksidipäästöt jakautuvat kunkin asukkaan osalle, sisältyy kaikki julkinen kulutus. Toisin sanoen jos julkisen kulutuksen osuutta vähennetään, jokaisen yksittäisen asukkaan tuottamien päästöjen raja nousee.
Ruoan osuus hiilidioksidipäästöistä
Ruoallasi on usein suurin osuus hiilidioksidipäästöjä aiheuttavassa kulutuksessasi.
Jos syöt lihaa jokaisena viikonpäivänä, tuotat yli kaksi tonnia hiilidioksidia jo ruokavaliollasi. Vegaaninen ravinto on ilmaston kannalta paras, mutta se ei tarkoita sitä, että hiilidioksidipäästöjä ei syntyisi lainkaan, vaikka täysin välttäisit eläinperäisiä tuotteita.
Hiilidioksidipäästöjä syntyy, jos esimerkiksi syöt hedelmiä ja vihanneksia, jotka on kasvatettu toisella puolen maapalloa ja kuljetettu sieltä. Lisäksi hiilidioksidipäästöjä syntyy kasvihuoneviljelystä ja keinolannoitteiden käytöstä.
Hiilidioksidilaskuri ei ota huomioon sitä, että mahdollisesti nautit vuodenaikojen mukaista ravintoa. Vuodenaikojen mukainen ruokavalio vähentää hiilijalanjälkeäsi.
Hiilidioksidilaskurissa käytetyt lähteet
Tähän on koottu lähteet, joihin Tieteen Kuvalehden hiilidioksidilaskuri perustuu:
- Calculation of emissions, miljolare.no
- Hvad kan du selv gøre for klimaet?, Concito - Danmarks grønne tænketank
- Sammenlign dit elforbrug, Energiselskabet SEAS-NVE
- Brændværdier og CO2 emissionsfaktorer, Energistyrelsen, Danmark
- The Megawatts behind Your Megabytes: Going from Data-Center to Desktop
- Greenhouse gas emission intensity of electricity generation, European Environment Agency
- Klimaklogt, Danmarks Naturfredningsforening
- Energifakta Norge, Norwegian Ministry of Petroleum and Energy
- Miljødeklarationer, HOFOR
- Data has jumped 38x in 10 years, DecisionData.org
- Global Energy Review 2021, International Energy Agency
- Global Energy & CO2 Status Report 2019, International Energy Agency
- Global Warming of 1,5 °C, IPCC
- CO2 emissions, Our World in Data