Grönlannin jääpeite on kasvanut ensimmäisen kerran sitten vuoden 2000

Tanskalaistutkijoilla on hyviä uutisia Grönlannista: jääpeite on kasvanut 44 gigatonnilla viime vuoden aikana. Kyseessä on ensimmäinen vuosi, kun jää on lisääntynyt tällä vuosituhannella.

Jään määrä Grönlannissa on yllättävästi lisääntynyt.

Ilmaston lämpeneminen on sulattanut napa-alueen jäätiköitä, mutta nyt tanskalaistutkijoilla on hyviä uutisia.

Viime vuoden kuluessa Grönlannin jää- ja lumipeite on kasvanut.

Tanskan ilmatieteen laitos (DMI) on laatinut ilmastomallin, jossa kasvu näkyy.

Malliin syötetään tiedot muun muassa lumisateista, höyrystymisestä ja auringonpaisteesta joka kuudes tunti. Mallissa käytetään yksikkönä vesiekvivalenttia, jolla ilmaistaan vesimäärää, jota lumi ja jää vastaavat.

44 gigatonnia lisää painoa

”Tänä vuonna näyttää siltä, että Grönlannin jäätikön massatase on ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella kasvanut niin paljon, että se tasapainottaa jäävuorten poikimista. Siksi Grönlannin jäätilanne jää luultavasti hieman plussan puolelle”, sanoo Tanskan ilmatieteen laitoksen ilmastotutkija Peter Langen Berlingske -lehdelle.

Kymmenen viime vuoden aikana Grönlanti on keskimäärin menettänyt noin 500 gigatonnia jäätä vuodessa jäävuorten poikimisen vuoksi. Tanskan ilmatieteen laitoksen luvut osoittavat, että viime vuonna Grönlannissa satoi niin paljon lunta, että massatase kasvoi 544 gigatonniin.

Toisin sanoen Grönlannin jään paino on noussut viime vuoden aikana noin 44 gigatonnia. Tässä vaiheessa on kuitenkin liian varhaista arvioida, onko Grönlannin jääpeitteen hupeneminen nyt kääntynyt nousuun.

Lumi ja kylmä kesä

Tutkijoiden mukaan Grönlannin jään painonnousu johtuu muun muassa normaalia suuremmasta lumimäärästä ja siitä, että Grönlannin kesä oli tänä vuonna harvinaisen lyhyt ja kylmä.