Kuivuus Espanja helleaalto ilmastonmuutos

Espanjan ja Portugalin kuivuus pahin 1 200 vuoteen

Ilmastonmuutos uhkaa Espanjan ja Portugalin viini- ja oliivisatoja. Kuivempaa maassa ei ole ollut sitten vuoden 850. Ja tilanne vain pahenee.

Osaa Espanjasta ja Portugalista vaivaa pahin mitattu ja havainnoitu kuivuus 1 200 vuoteen, osoittaa uusi tutkimus.

Poikkeuksellisen kuuma sää johtuu käynnissä olevan ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista Portugalille kuuluvan Azorien saariryhmän yllä vallitsevassa korkeapaineen alueessa. Tämän alueen korkeapaineella tiedetään olevan suuri vaikutus Länsi-Euroopan säähän ja ilmastoon.

Raportin laatineet tutkijat huomauttavat, että Azorien korkeapaine on muuttunut merkittävästi viime vuosisadan aikana. Muutos on itse asiassa merkittävin yli vuosituhanteen.

Menneisyyden ilmastosta viitteitä tulevaisuuteen

Tutkijat simuloivat Pohjois-Atlantin ilmaston muuttumista viimeisen 100 vuoden aikana ilmastomalleilla.

Ilmastomallit osoittivat, että korkeapaineen alue laajeni selvästi reilut 200 vuotta sitten.

Laajeneminen nopeutui sitä mukaa kuin teollistuminen johti länsimaissa massatuotantoon, joka on voimistanut kasvihuoneilmiötä kasvattamalla hiilidioksidipäästöjen määrää.

Korkeapaineen alueen laajeneminen näyttää vain kiihtyneen 1900-luvun aikana ilmastonmuutoksen myötä.

Ilmastomalleilla saatujen tulosten testaamiseksi tutkijat etsivät todisteita useiden vuosisatojen sademääristä Azoreiden stalagmiiteista eli tippukivistä.

Tippukivinäytteet osoittivat, että korkeapaineen laajetessa läntisen Välimeren talvet ovat muuttuneet kuivemmiksi.

Sademäärät voivat yhä laskea 10–20 prosenttia vielä tämän vuosisadan loppuun mennessä. Espanjan ja Portugalin maanviljely on silloin vaarassa.

Azorien yllä oleva korkeapaine toimii eräänlaisena Euroopan sateiden portinvartijana, joka aiheuttaa kuivia ja kuumia kesäkuukausia isoihin osiin Portugalia ja Espanjaa.

Viileinä ja kosteina talvikuukausina korkeapaine kasvaa yleensä niin, että länsituulet tuovat maihin runsaampia sateita.

Kuiva talvi pienentää satoa

Talvisateet ovat tärkeitä näiden seutujen maanviljelylle, mutta raportti osoittaa, että sateiden määrä on vähentynyt voimakkaasti 1900-luvun loppupuolella. Azorien korkeapaine estää kosteiden säärintamien etenemisen.

Korkeapaineessa tapahtuneet muutokset tekevät etelän talvista kuivempia, ja kosteus hakeutuu pohjoisemmas ja aiheuttaa voimakkaita sateita Britanniassa ja Skandinaviassa.

Raportti ennustaa myös, että rypäleiden viljely Iberian niemimaalla kutistuu vuoteen 2050 neljänneksellä vakavan veden puutteen vuoksi.

Lisäksi tutkijat ennustavat, että oliivien tuotanto Etelä-Espanjassa pienenee 30 prosenttia vuoteen 2100 mennessä. Myös tomaatti- ja appelsiinisadot kärsivät.

Kuivuuden vuoksi viininviljelijät ovat jo joutuneet useilla seuduilla siirtämään viljelmänsä vuorten rinteillä korkeammalle ja kokeilemaan kuumuutta paremmin kestäviä rypälelajikkeita.

Raportti osoittaa, että kuivuus on ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syytä. Kärsijänä ei ole vain maatalous. Äärimmäinen kuivuus karkottaa myös matkailijat, jotka etsiytyvät suotuisampaan ilmastoon.