Bitcoinien louhinnalla ei ansaita helposti
Tutkijat paneutuivat yleisiin energiaan liittyviin ihmiskunnan ilmastoa vahingoittaviin toimiin tammikuun 2016 ja joulukuun 2021 välisenä aikana. Yksi tutkimuskohde oli bitcoin.
Bitcoinien louhinta aiheuttaa suuria ympäristöhaittoja. Uusia bitcoineja syntyy, kun tietokoneet ratkovat matemaattisia ongelmia. Ongelman ratkaisija saa palkkioksi bitcoineja.
Louhinta on prosessi, jossa tuotetaan uusia bitcoineja ja jossa maksutapahtumat tallennetaan niin sanottuihin lohkoketjuihin.
Lohkoketju on digitaalinen hajautettu kirjanpito, joka pitää tallessa kaikki maksutiedot. Koko järjestelmän toiminta perustuu siihen, että kaikki siirrot viedään kirjanpitoon ja todennetaan. Koska bitcoinien louhinta vaatii valtavasti laskentatehoa ja paljon louhijoita eli tietokoneita, siinä kuluu paljon sähköä.
Itävalta kuluttaa vähemmän sähköä
Bitcoinin ympäristövaikutukset ovat olleet tiedossa pitkään, mutta ympäristöhaittojen laajuutta ei aiemmin ole selvitetty.
Tuore tutkimus osoitti muun muassa, että vuonna 2020 bitcoinien louhintaan käytettiin 75,4 terawatttuntia(TWh) sähköä.
Vertailun vuoksi mainittakoon, että Itävalta käytti samana vuonna 69,9 TWh ja Portugali 48,4 TWh.
"Maailmanlaajuinen bitcoinin louhinta kuluttaa valtavasti sähköä, ja suurimmaksi osaksi sähkö tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, kuten kivihiilellä ja maakaasulla”, selitti Jones.
Tutkimuksessa yritettiin laskea louhinnan aiheuttamat päästöt suhteessa bitcoinien arvoon.
”Louhinta aiheuttaa runsaasti ilmansaasteita ja hiilidioksidipäästöjä, joilla on vahingollinen vaikutus ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Havaitsimme useita vuosien 2016–2021 jaksoja, joiden aikana yhden bitcoinin louhimisesta syntyi sen arvoa enemmän haittaa ympäristölle”, kertoi Jones.